ICANN en registrar aangeklaagd om domeinproeverij

Icann

Gepubliceerd: Donderdag 28 februari 2008

Een boze domeinboer klaagt Network Solutions aan wegens 'gijzeling' van gezochte domeinen. Ook ICANN moet het ontgelden voor het 'faciliteren van domeinfraude'.

Toon volledig artikel

bigbadwolf op Donderdag 28 Februari 2008 12:24

image

Het bedrijf zelf houdt vol dat het juist een methode is om te voorkómen dat andere domeinjagers er met gezochte maar nog niet gereserveerde domeinen van door gaan.

En wie denken ze hiermee voor de gek te houden? De tijd van de 'warme broodjes'-domeinnamen is volgens mijn wel voorbij. De domeinnamen die nu geregistreerd worden liggen over het algemeen niet meer voor de hand. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat een domeinnaam waarop gezocht wordt zomaar gekaapt wordt.

De beste oplossing is volgens mij om het zoeken van vrije domeinnamen alleen via een onafhankelijk instituut (ICANN?) plaats te laten vinden en niet door iedereen. Daarnaast moeten ze gewoon de testperiode afschaffen. Het is onzin om een bedenktijd te hebben voor een domeinnaam. Gewoon betalen voor iedere registratie. Dat zorgt er misschien ook voor dat domeinnaamkapers minder snel grote hoeveelheden domeinen kapen, want dan gaat het ineens geld kosten.

woutert op Donderdag 28 Februari 2008 13:21

image

Het bedrijf zelf houdt vol dat het juist een methode is om te voorkómen dat andere domeinjagers er met gezochte maar nog niet gereserveerde domeinen van door gaan.
Dat doe je uiteraard alleen als de aanvrager daar om vraagt. "Wilt u dat wij deze domeinnaam alvast voor u reserveren?" - maar zo'n link zal er wel niet geweest zijn.

Ik check overigens al jaren domeinen niet meer via hosting providers. Het zal wel wat minder zeker zijn, maar ik typ domeinen waar ik interesse in heb eerst in in de adresbalk van mijn browser. Een ander hoeft niet te weten wat voor domein ik in gedachten heb om eventueel te registreren.

Conzo op Donderdag 28 Februari 2008 14:09

image

De grace period is belangrijk omdat mensen typefouten maken bij het kopen van domeinnamen. Helaas komt dat geregeld voor en op deze manier kunnen fouten gemakkelijk hersteld worden. Dat is niets meer dan een service aan alle internet gebruikers.

Het is vreemd om iemand aan te klagen (ICANN) voor een service die misbruikt wordt door een ander (Network Solutions). Ik kan toch de fabrikant van mijn portemonnee niet aanklagen, omdat een zakkenroller mijn portemonnee heeft geopend en de fabrikant dat mogelijk heeft gemaakt. De aanklacht tegen Network Solutions daarentegen lijkt me volledig rechtsgeldig, het bedrijf maakt inderdaad op schandelijke wijze misbruik van de mogelijkheden.

Misschien zou de ICANN de grace period moeten verkorten naar 1 dag, omdat de meeste mensen hun fout al binnen enkele minuten ontdekken. Een periode van een dag maakt misbruik moeilijker en beperkt de schade.

@Wouter: een domeinnaam in je browser proberen, biedt absoluut geen garantie voor het niet bestaan van een domeinnaam. Een beter alternatief is www.internic.com . Dit is een onafhankelijk netwerk dat geen domein namen registreert.

VageGast op Donderdag 28 Februari 2008 16:56

image zomerhack badge 2

De grace period is belangrijk omdat mensen typefouten maken bij het kopen van domeinnamen. Helaas komt dat geregeld voor en op deze manier kunnen fouten gemakkelijk hersteld worden.
Als ik me ergens registreer moet ik vaak ook 2 maal mijn wachtwoord en 2 maal mijn e-mail adres invullen om typfouten te voorkomen. Misschien een idee om dit ook toe te passen op registratieformulieren voor domeinnamen?

Er zijn verschillende alternatieve oplossingen: een klein bedrag in rekening brengen bij elke domeinreservering, het aantal annuleringen per aanvrager beperken of de proefperiode helemaal afschaffen.
Een combinatie van de eerste 2 wellicht? De eerste aanvraag kosteloos annuleren, daarna een klein bedrag in rekening brengen per aanvraag?

Bob op Donderdag 28 Februari 2008 18:16

image

Het bedrijf zelf houdt vol dat het juist een methode is om te voorkómen dat andere domeinjagers er met gezochte maar nog niet gereserveerde domeinen van door gaan.

Met andere woorden als ik nu ben hun krijgdeklotenetworksolutions.com intyp, dat wordt het automatisch door hun geregistreerd want stel er zou iemand mee vandoor gaan.

Bij domeinen is het heel simpel, wie het eerst komt heeft het en er zijn nog miljarden mogelijke domeinnamen mogelijk. De kans dat er iemand dezelfde dag ook hetzelfde domain op zijn naam zet is behoorlijk klein.

Daarnaast zou networksolutions duidelijk op de site moeten zetten dat als men zoekt men het domein automatisch 5 dagen vasthoud voor jou. Doet men dit niet en dat doen ze dus niet, tja dan krijg je dit soort dingen.

whyscream op Donderdag 28 Februari 2008 20:35

image

De kans dat er iemand dezelfde dag ook hetzelfde domain op zijn naam zet is behoorlijk klein.

Hoe vaak komt het voor dat een bepaalde situatie aanleiding geeft tot een bepaalde niet voor de hand liggende combinatie, zoals bijvoorbeeld "prinses-huppeldepup.nl", als Wim-Lex zijn best weer eens heeft gedaan? Het lijkt me dat dit wereldwijd nog steeds regelmatig een rush veroorzaakt.

Om te kunnen reageren, dient u ingelogd te zijn.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox

Peiling

Loading Poll

Video: World Tech Update: Darpa's robot oorl...

World Tech Update: Darpa's robot oorlogspaard (video)

Verleden nieuws