5 politieke fouten van BREIN

door

Piraterij

door

De Vijf - Brein startte een loopgravenoorlog tegen de Piratenpartij. De entertainmentindustrie wil van de politici niets meer horen over The Pirate Bay. Daarmee bedrijven ze politiek: 5 politieke fouten.

Zoals het in de politiek hoort, zijn er soms fundamentele verschillen die niet te overbruggen zijn. Net zoals de verhoging van de AOW-leeftijd een verschil zal blijven tussen GroenLinks en SP, zo zullen de Piratenpartij van het ruime sop en de stuurlui aan de wal van Brein het wel nooit eens worden over intellectueel eigendom. Maar in plaats van de politieke arena op te zoeken, kiest de entertainmentindustrie liever voor de juridische route. Dat legt vijf pijnlijke fouten bloot.

Brein wil censuur

“Censuur!", riepen veel mensen toen de rechter Brein gelijk gaf en zowel XS4ALL als Ziggo opdroeg de IP-adressen en domeinen te filteren. Geen censuur, maar stoppen van inbreuk op intellectueel eigendom claimde de entertainmentindustrie. Op dat moment is het debat te bestempelen als 'lastig'.

Maar sinds een paar weken is Brein boos om de proxy naar The Pirate Bay op de site van de Piratenpartij. Ze willen een verbod en rekken dat gemakshalve op tijdens de rechtszaak tot “informatie met de kennelijk bedoeling om hen die onder een blokkade vallen aan te zetten tot het omzeilen van zulke blokkades". Ofwel, wie wijst op de problemen of zwakheden in de strategie van Brein, moet het vervolgens ontgelden. Wie zegt dat het filteren van The Pirate Bay censuur is, roept al verkapt op tot verzet.

Een roep om zo'n verbod op het delen van informatie voldoet aan de definitie van censuur: het verbannen van visies, informatie of gedachten in welke vorm dan ook: als tekst, video, audio, kunstwerk, liedje, enzovoort. De censuur dient om een mening van een persoon of een groep te onderdrukken of een status quo te behouden. De discussie over The Pirate Bay voert tot de kern van de Piratenpartij. En juist die Pirate Bay wil Brein verbieden. In beknellende politieke regimes wordt dit vaak toegepast.

Het is ineffectief

Toen het filteren van XS4ALL/Ziggo begon, was het verhaal nog dat mensen niet de weg naar omwegen weten te vinden. Maar dat blijkt reuze mee te vallen en nu beklaagt de entertainmentindustrie zich over proxies. Net als bij andere vormen van censuur worden er routes om de beperking gevonden.

Het wemelt dan ook van de specifieke proxies. Ook aan algemene proxies blijkt geen gebrek, terwijl er diverse lijsten met proxies bestaan. Ook zijn er talloze aanbieders van VPN om zo The Pirate Bay te bereiken. Daar is de uitleg van de Piratenpartij niet voor nodig.

Brein bedrijft achterkamertjes politiek

Brein kiest ervoor om ex-parte te procederen. Dat betekent concreet dat de entertainmentindustrie direct naar de rechter stapt om daar achter gesloten deuren een verbod op een website te krijgen, zonder dat de eigenaar zich kan verweren.

Eigenlijk is zo'n procedure daar niet voor bedoeld. Gewoonlijk wordt dit middel ingezet in gevallen waar er schade ontstaat als de tegenpartij weet dat er geprocedeerd wordt. Dan heb je het vaak over de vernietiging van bewijs voordat een inbeslagname plaatsvindt.

Brein wil (een deel van) de website van de Piratenpartij van internet halen. Zo'n geschil kan in alle openheid worden uitgevochten, daar zijn geen geheime procedures voor nodig. Dat er toch een openbaar debat in een rechtszaal heeft plaats gevonden is te danken aan de Piratenpartij die eerst zich verzetten tegen het oprekken van het ex-parte verbod en daarna zelf een kortgeding moesten voeren tegen de ex-parte beslissing.

Brein bewijst gelijk Piratenpartij

Door de handelswijze van Brein krijgt de Piratenpartij opeens het gelijk aan zijn kant, niet alleen politiek, maar ook feitelijk. Het gebruik van de rechter in geheime procedures maakt duidelijk dat de entertainmentindustrie het open debat schuwt.

Ook blijkt de industrie geen enkel begrip te hebben voor fundamentele rechten. Niet alleen is censuur strijdig met de vrijheid van meningsuiting. Ook eist de industrie dat een politieke partij de mond gesnoerd wordt.

Wat een effectieve poging lijkt het debat over intellectueel eigendom snel te beslissen onderschrijft precies het punt waar de piraten voor vechten: voor een in hun ogen proportioneel intellectueel eigendom. Ze willen hervormingen, want nu lijkt het er volgens hen sterk op dat fundamentele rechten het afleggen tegen belangen van een kleine groep.

Ook hun argumenten dat de entertainmentindustrie achter de feiten aanloopt blijken door deze zaak opeens bewaarheid te worden. De knulligheid van Brein doet vermoeden dat Tim Kuik niet alleen meeschrijft aan het verkiezingsprogramma van de Piratenpartij, maar de handdoek in de ring wil gooien en een carrière in de politiek ambieert.

Brein bestaat uit utopisten

Hoe graag Brein ook wil dat het internet wordt verschoond van zondige invloeden van illegaal gedeelde bestanden, de organisatie slaagt er maar niet in dit te bereiken. Het lijkt wel alsof voor ieder lek dat ze dichten er minimaal drie terug komen. We hebben dus te maken met goedgelovige idealisten die vooral een betere wereld nastreven. Je zou zeggen dat daarmee de basis voor een politieke beweging is geboren, ware het niet dat ze een geschikte achterban missen. In die achterban zitten namelijk alleen bedrijven zonder stemrecht en daarmee kun je geen zetel in het parlement veroveren. De Piratenpartij richt zich ondertussen op mensen en maakt in verkiezingen dus meer kans.

Een ding hebben de politieke tegenstanders wel gemeen: ze zijn beide een one-issue partij. Dat is slecht nieuws, want die partijen overleven in de politieke slangenkuil doorgaans niet zo gek lang.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

brein, piratebay, piratenpartij

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.