CBP-baas: Te vaak wordt geroepen dat het klote is

door

privacy please

door

Analyse - Privacybescherming is een wassen neus en wordt aan alle kanten genegeerd. Niet waar, vindt Jacob Kohnstamm, de belangrijkste privacywaakhond in Europa. Hij heeft schoon genoeg van de kritiek.

Jacob Kohnstamm is voorzitter van privacywaakhond CBP en van de verenigde Europese privacytoezichthouders WP Art. 29. Die laatste werkgroep adviseerde over een voorstel voor een nieuwe Europese privacyverordening. Webwereld sprak met Jacob Kohnstamm over de kritiek die de waakhonden te verduren krijgt.

De afgelopen maanden is er een regen van privacylekken blootgelegd, ondermeer met Lektober. Jeuken uw handen? Wat doet u?

"Wij hebben als CBP al bij een groot aantal gevallen van datalekken opgetreden, maar in veel gevallen worden datalekken al gedicht voordat ze bekend worden. In die gevallen kunnen wij weinig met onze huidige bevoegdheden; wij kunnen tot op heden nog niet direct een boete opleggen en moeten het doen met een last onder dwangsom, dat is een 'reparatoire' boete waarbij de verantwoordelijke altijd een termijn krijgt om de overtreding te beëindigen."

Cloud computing betekent dat onze data over de hele wereld zweven en straks moeten we naar een Chinese rechtbank voor onze privacy. Hoe dat te regelen?

"Met dat probleem zitten alle toezichthouders voor dataprotectie in de wereld. Dat punt staat dus wereldwijd hoog op de agenda. Overigens is volgens sommigen cloud computing niets nieuws en gebeurt dat al jaren met outsourcing en time-sharing. Dat laat onverlet dat we dit moeten regelen."

Begin 2009 pakte de Volkskrant op zaterdag groot uit over Advance dat met 'Je Echte Leeftijd' werd verdacht van zeer ernstige privacyschending. Pas eind 2009 kwam er een uitkomst en in augustus 2011 zag u van verdere stappen af. Dat is toch efficiënt noch effectief?

"Dat onderzoek besloeg in totaal tien maanden. Ik begrijp de vraag, maar die komt voort uit onkunde. Wij moeten onderzoek doen conform de Algemene Wet Bestuursrecht, met de mensen die wij hebben. Als we in de fout gaan, kunnen we ondanks een prachtig resultaat vervolgens nat gaan bij de bestuursrechter. We hebben ons te houden aan hoor en wederhoor in drie instanties en daarnaast reageert de wederpartij vaak nog eens te laat."

U mag het onkunde noemen, maar snel en hard optreden zien we nauwelijks van het CBP.

"De procedure die we volgen moet op grond van de wet, terwijl mensen van ons verwachten dat we optreden á la een actiegroep. Die kunnen even kijken op een site, stellen vast dat het klote is en kunnen er een stuk over schrijven of actievoeren."

Er zit toch nog ruimte tussen 1,5 jaar bezig zijn en dan de zaak maar afblazen en kordaat optreden met een flinke boete. U klaagde zelf in de Eerste Kamer dat u te weinig slagkracht kan tonen vanwege te geringe middelen naast de dwangsom?

"Dat heb ik vaak en in vele toonaarden gezegd. We kunnen nu enkel de gele kaart uitdelen en een last onder dwangsom opleggen bij volharding van de overtreding. Dat is echt te weinig. Bij zo'n flagrante overtreding als met de site 'Je Echte Leeftijd' door Advance moet je direct een straf kunnen opleggen.

Het vorige kabinet besloot om ons de mogelijkheid te bieden om ook te bestraffen met een boete. Nu wacht het kabinet op de nieuwe Europese Verordening voor privacy."

Volgende pagina: privacyhandhaving is een gedrocht

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.