10 beruchte hacks die geschiedenis schreven

door

datadiefstal

door

Analyse - Hackers (of liever 'crackers') halen vaak het nieuws als ze systemen kraken om er beter van te worden, in plaats van beveiligingsgaten te demonstreren. Deze 10 digitale kraken schreven geschiedenis.

Al zolang er netwerken bestaan, zijn er mensen die de in- en uitgangen ervan aftasten. De redenen om digitaal in te breken lopen uiteen. Soms doen hackers dit uit pure nieuwsgierigheid of uit paranoia. Crackers die de krantenkoppen halen zijn meestal gemotiveerd door hebzucht of een ideologie.

KGB-spion steelt geheimen VS

De KGB recruteerde in de jaren 80 de West-Duitser Markus Hess om voor de Sovjets te spioneren. Hij kreeg de taak om geheime informatie uit de computers van de Amerikaanse Defensie te plukken.

Hess gebruikte vanaf de universiteit in Bremen het Duitse communicatienetwerk Datex-P om zijn aanvallen uit te voeren. Hij viel binnen bij 400 militaire computers, inclusief systemen bij kazernes in Duitsland en Japan, een database van het pentagon en bij pc's van de universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston.

Systeembeheerder Clifford Stoll van het Lawrence Berkeley Labatory in Californië ontdekte de inbraak. Hij verzon een nepproject van het Amerikaanse leger en terwijl Hess de gefingeerde informatie bekeek, bepaalde Stoll de locatie van de hacker. Hess werd gepakt en door de West-Duitse rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Stoll schreef er een boek over.

Student maakt eerste internetworm

Robert Morris studeerde in 1988 aan Cornell in de Amerikaanse staat New York. Hij bouwde de eerste computerworm om volgens eigen zeggen een idee te krijgen hoe groot het internet was. Hij gebruikte het netwerk van MIT in Boston om de worm te verspreiden in de hoop te verhullen dat Cornell de oorspronkelijke bron was. Het programma gebruikte kwetsbaarheden in Unix sendmail, finger en rsh/rexec.

Morris onderschatte hoe sterk de worm zich zou vermenigvuldigen. Het programma voerde daarbij ook nog eens DDoS-aanvallen uit door systemen te vragen of er al een kopie draaide. De worm richtte zo aanzienlijke schade aan omdat systemen erdoor in de knoop raakten. De student had de eer de eerste persoon te zijn die werd veroordeeld met de toen splinternieuwe Computer Fraud and Abuse Act. Hij kwam weg met drie jaar proeftijd, een werkstraf van 400 uur en een boete van 10.050 dollar.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.