Justitie vordert Twitter-account Rop Gonggrijp - UPDATE 2

door

Vrouwe Justitia

door

Nieuws - De Amerikaanse Justitie heeft via een gerechtelijk bevel de Twitter-accounts van Rop Gonggrijp, een politica en een beveiligingsexpert gevorderd. Het gaat het om onderzoek naar Wikileaks.

XS4All-oprichter en hacker Rop Gonggrijp schrijft over de vordering op zijn blog, nadat eerder duidelijk werd dat ook de informatie van het Twitter-account van de IJslandse parlementariër Birgitta Jónsdóttir is gevorderd. Zij heeft in het verleden geopereerd als vrijwilliger voor Wikileaks en zich hardgemaakt voor verregaande wetgeving rond klokkenluidersbescherming en persvrijheid.

Gerechtelijk bevel

De vordering is een gerechtelijk bevel van een Federale rechtbank, uitgegeven door rechter Theresa Buchanan, waardoor Twitter bij wet verplicht is de gegevens te verstrekken. De beslissing werd al op 14 december 2010 genomen, maar bleef op last van de magistraat geheim. Die geheimhoudingsplicht verviel op 5 januari. Nu is duidelijk dat het gaat om onderzoek naar Wikileaks.

Naast de informatie over Gonggrijp en Jónsdóttir zijn in ieder geval ook de gegevens van Jacob Applebaum (ioerror) gevorderd. Hij is bekend van het Tor Project dat anonimiteit op internet mogelijk maakt. Afgelopen zomer bleek ook hij betrokken bij Wikileaks toen hij op een hackerconferentie sprak in plaats van Julian Assange. Daarna vertrok hij naar Nederland, om bij terugkomst in de VS enkele uren te worden vastgehouden. Daarbij werden zijn computer en GSM doorzocht.

Cloud privacy

Het rechtelijke bevel onderstreept een van de grote valkuilen van cloud diensten als Twitter. Omdat Twitter zijn data in de Verenigde Staten opslaat, vallen de privégegevens van zijn gebruikers ook onder het Amerikaanse recht. Het aanvechten van een bevel zoals hierboven is daarmee voor de gewone burger praktisch ondoenlijk. Forrester Research waarschuwt Europa voor het gebruik van Amerikaanse cloud diensten en Eurocommisaris Neelie Kroes (Digitale Agenda & ICT) riep eind vorig jaar op tot actie.

De privacy van Europese data op Amerikaanse servers is in theorie gewaarborgd door de zogenaamde Safe Harbor principes, maar deze afspraken blijken in praktijk een wassen neus.

Gonggrijp

Rop Gonggrijp heeft altijd ontkend onderdeel te zijn van Wikileaks, maar vertelde tijdens zijn openingstoespraak op de CCC-conferentie nog dat hij Assange wel goed kent. Toen duidelijk werd dat er hulp nodig was bij het maken van de video “Collateral Murder”, waarin te zien is hoe twee journalisten worden doodschoten, schoot hij de site wel te hulp.

Zelf weet hij nog niet wat hij moet denken van de vordering. “Mensen vragen mij wel eens waarom ik een eigen mailserver draai, terwijl het met Gmail zo gemakkelijk is. Dat kan ik vandaag iets makkelijker uitleggen dan gisteren”, vertelt hij tegenover Webwereld en ook op Twitter.

Vorige maand werd Gonggrijp nog een aantal uren vastgehouden door autoriteiten in India. Daar vreesde de overheid dat zijn campagne tegen stemcomputers voor onrust zouden zorgen. Die kritiek pareerde hij tijdens zijn toespraak op CCC door erop te wijzen dat juist 1 miljard mensen die een verkiezingsuitslag niet vertrouwen een probleem voor stabiliteit zijn.

Druk uitoefenen

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert bezorgd. "Het internet heeft veel veranderd, maar niet de fundamentele rechten en vrijheden die mensen hebben. Dat lijken ze in de VS na de publicaties door WikiLeaks soms bijna te vergeten. De EU moet nu leiderschap tonen op het gebied van persvrijheid, vrije expressie en privacy, online of offline", zegt ze tegenover Webwereld.

"We zien op allerlei manieren dat de VS sinds 9/11 met een lange arm druk uitoefent onder het mom van de oorlog tegen het terrorisme. Dat heeft ook serieuze gevolgen voor Europese burgers. De schade op het gebied van mensen- en burgerrechten is nog lang niet hersteld", zegt ze verder. "De reactie van de VS op WikiLeaks doet me nog het meest aan de stemming direct na 9/11 denken. De EU moet de rechten van burgers, zoals persvrijheid, vrije meningsuiting en privacy veel beter beschermen, ook op het internet."

Ze is terughoudend met reageren, omdat ze niet op de stoel van de rechter wil zitten. Maar andersom moet het ook niet het geval zijn. "Voor zover mij bekend is er nog geen aanklacht tegen WikiLeaks geformuleerd", zegt ze ook. "Ik ben benieuwd hoe een Amerikaans parlementslid zou reageren als het Ijslands of Nederlandse ministerie van justitie persoonlijke gegevens en prive communicatie van hem of haar zou opeisen...."

Update 11:12 - aanvullende achtergrond informatie toegevoegd
11:37 reactie Marietje Schaake toegevoegd

Subpoena

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.