'Sony gehackt via Amazon servers'

door

Playstation 3

door

Nieuws - De aanvallen op Sony's PlayStation Network en andere online entertainmentdiensten zijn uitgevoerd vanaf Amazon's EC2 cloud servers. De hackers huurden servercapaciteit onder een valse naam.

Er werd een alias gebruikt om een server te huren via Amazon's EC2 dienst en van daaruit werd de aanval op Sony gestart, vertelt een anonieme bron tegen Bloomberg. De bron wil zijn identiteit niet prijsgeven omdat de informatie vertrouwelijk is. Inmiddels is het bewuste account afgesloten.

FBI onderzoek

Het gebruik van gekaapte of gehuurde servers voor een aanval is een veelgebruikte methode in de betere hackerskringen. Vooral het ontstaan van cloudnetwerken maakt het makkelijker om snel aan veel servercapaciteit te komen, zegt E.J. Hilbert, president van beveiligingsbedrijf Online Intelligence en voormalig cybercrime onderzoeker bij de FBI tegen Bloomberg. Volgens hem zal de FBI Amazon waarschijnlijk dagvaarden in het lopende onderzoek naar de Sony-hacks.

Ook een huiszoekingsbevel sluit Hilbert niet uit. Beide acties zijn bedoeld om de ware identiteit van de hacker te achterhalen die de Amazon-diensten inkocht. Voor het huren moet namelijk een credit card zijn gebruikt. Amazon reageerde tot nu toe niet op de zaak.

Cloud handig voor hacks

De Amazon cloud wordt vaker gebruikt om hacks uit te voeren. De EC2-cloud verschaft vrij eenvoudig goekope rekenkracht. Beveiligingsbedrijf Electric Alchemy demonstreerde dat vorig jaar al bij het kraken van een PGP-sleutel.

Na meer dan drie weken wachten kondigde Sony dit weekend aan dat het PlayStation Network weer langzaam online komt. Dat netwerk werd offline gehaald nadat het werd gehackt en er naar alle waarschijnlijkheid credit card gegevens van gebruikers werden ontvreemd.

Op het PlayStaion blog meldt het bedrijf dat de dienst weer online komt. Gebruikers moeten ook hun firmware updaten. Niet alle landen worden tegelijkertijd weer aangesloten, Sony vraagt gebruikers die niet direct aan de slag kunnen nog even geduld te hebben

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.