App Koninklijk Huis wil gps-locatie weten

door

beatrix kersttoespraak 2009

door

Nieuws - Het Koninklijk Huis lanceert een nieuwe app met nieuwsberichten en agenda-items. De app, voor iOS en Android, wil op elk moment de GPS-locatie van het toestel gebruiken.

Volgens een anonieme bron van Webwereld wordt de data van de gebruikers gekoppeld aan activiteiten van het Koninklijk Huis voor de kaartfunctionaliteit van de app. Gebruikers krijgen op de kaart te zien waar de Koningin zoal lintjes doorknipt en kunnen via de kaart hun route daarnaartoe laten berekenen. Volgens de bron wordt de persoonlijke data niet opgeslagen door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Toestemming GPS-locatie

Android-gebruikers worden bij installatie toestemming gevraagd voor het doorgeven van hun locatie. Ze kunnen deze toestemming voor locatie-doorgifte later niet meer uitzetten.

Bij iOS duikt die vraag pas op bij het aanroepen van de kaartfunctie, via de agenda-optie van de app. Eenmaal gegeven toestemming kan binnen de iOS-app niet meer worden teruggedraaid. Dit kan alleen uitgeschakeld worden via de locatievoorzieningen van Apple's besturingssysteem.

Rijksvoorlichtingsdienst

De ontwikkelaar van de applicatie, Phonecast Solutions, verwijst Webwereld door naar de RVD. De RVD meldt tegenover Webwereld dat via een opt-in bij zowel iOS als Android wordt gevraagd of de gebruiker bezwaar heeft. "De app heeft deze gps informatie nodig om een route te kunnen geven naar de locatie van het door de gebruiker aangegeven agendapunt. De RVD doet niets met deze gegevens, de locatie wordt alleen locaal op het toestel gebruikt voor de gevraagde route." De RVD benadrukt dat de data niet wordt opgeslagen.

Volgens de beschrijving in de Android Market bevat de applicatie de laatste nieuwsberichten, agenda-items, vragen, foto's en video's over het Koninklijk Huis afkomstig van www.koninklijkhuis.nl, www.youtube.nl/koninklijkhuis en www.twitter.com/khtweets.

Update 16.29 uur: Reactie RVD toegevoegd.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.