Valse politiemelding gijzelt Belgische pc's - update

door

geld

door

Nieuws - Steeds meer Belgen zijn slachtoffer van malware die hun pc volledig op slot zet en 200 euro losgeld eist. Deze melding doet zich voor als politiemaatregel 'wegens overtreding van de Belgische wet'.

De Federal Computer Crime Unit in België waarschuwt voor nieuwe ransomware, die pc's van Belgische internetters kaapt. De malware maakt computeren onmogelijk en toont enkel een scherm, zogenaamd afkomstig van de 'eCops'.

200 euro 'boete'

Die melding legt uit dat de pc geblokkeerd is omdat er een overtreding van de Belgische wet is geconstateerd. De blokkade kan alleen worden opgeheven door 200 euro te betalen via de betaalsystemen Paysafecard of Ukash.

“Hoewel het scherm laat geloven dat de blokkering is gebeurd door de eCops omwille van overtredingen van de Belgische wetgeving, is dit geenszins het geval. Achter deze blokkering zitten cybercriminelen die u er op deze wijze ertoe willen brengen om aan hen geld over te maken", schrijft de echte politiedienst in een waarschuwingsbericht.

Nederlandse aanval

Slachtoffers zouden vooral worden geïnfecteerd na het spelen van bepaalde online games. De Federal Computer Crime Unit zoekt nog uit welke malware het precies is en raadt slachtoffers met klem af om het geëiste losgeld aan te betalen.

Afgelopen november vond een vergelijkbare aanval plaats in Nederland, die ook zogenaamd afkomstig was van de politie. Binnen 24 uur moest het slachtoffer 100 euro overmaken, eveneens met Paysafecard, anders zouden alle bestanden op de pc worden gewist.

Zowel de Belgische als Nederlandse melding zien er bepaald niet authentiek uit. Doordat de pc van het slachtoffer wordt overgenomen, werken ze wel intimiderend.

Hoe te verwijderen

Update donderdag: Het is inmiddels duidelijk dat het om een trojaans paard gaat, die Trojan.ransom is gedoopt. Slachtoffers kunnen met deze instructies de malware van hun pc verwijderen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.