FBI-agenten in Nederland actief tegen cybercrime

door

fbi, pet, cap

door

Nieuws - De Nederlandse High Tech Crime Unit (HTCU) wordt actief geholpen door Amerikaanse collega's van de FBI. Daarbij gaat het om fulltime krachten.

Nederland is een belangrijke partner van de FBI. Zo belangrijk dat de Amerikaanse politiedienst agenten fulltime vanuit Nederland laat werken om cybercriminelen uit binnen- en buitenland op te sporen. Zij werken in ons land niet als verbindingsofficier, maar zijn hier fulltime naast Nederlandse opsporingsagenten gestationeerd om bijvoorbeeld botnets te bestrijden.

Hoewel dit samenwerkingsverband geen regels overtreedt, is het opvallend dat Nederland door de FBI genoemd wordt in een bedenkelijk rijtje landen. "We hebben overzees FBI-agenten gestationeerd in de politiekorpsen van landen als Oekraïne, Roemenië, Nederland en Estland", aldus binnenkort terugtredend politiechef Shawn Henry in een interview.

Samenwerking al 'enige tijd' van kracht

In het door de FBI gepubliceerde videointerview vertelt Shawn dat het bij de betrokken agenten niet gaat om ambassadepersoneel of verbindingsofficieren, maar om fulltime agenten die hun volledige tijd in Nederland benutten om criminelen op te sporen.

Woordvoerder van de Nederlandse High Tech Crime Unit Ed Kraszewski benadrukt dat het daarbij niet gaat om agenten met opsporingsbevoegdheid. Wel bevestigt hij tegenover Webwereld dat de FBI “al enige tijd voor langere perioden" binnen de Nederlandse crime unit actief is. Bekend is dat er op dit moment minimaal 30 mensen voor de HTCU werken, een aantal dat komend jaar wordt uitgebreid naar 60 krachten. Hoeveel daarvan in dienst zijn bij de FBI, kan de woordvoerder niet zeggen.

Dat Amerikanen agenten en getrainde diplomaten overzee inzetten om cybercrime en auteursrechtschending te bestrijden is volgens hoogleraar cybercrime Wouter Stol van de Open Universiteit geen noviteit. “Dat gebeurt overal in de wereld. Politiemensen moeten met elkaar kunnen samenwerken en zolang daarbij geen wetten of procedures geschonden worden, is dat geen probleem." Volgens de hoogleraar maakt het daarbij geen verschil uit of die samenwerking online of fysiek plaatsvindt.

Gezelschap van meerdere internationale collega's

“Cybercriminaliteit is per definitie een grensoverschrijdend domein waarbinnen innovatieve criminelen actief zijn", zegt Kraszewski. “Je moet dichtbij zijn om hen van repliek te kunnen dienen. Goede samenwerking is daarbij essentieel. Als land alleen red je het niet. Wij zijn altijd aangewezen op collega politiediensten." Volgens de woordvoerder werkt Nederland op een hoog niveau en is het daarom belangrijk dat de Amerikanen en Nederlanders elkaar goed kunnen vinden. Waar de Amerikaanse collega's precies mee bezig zijn, blijft vanwege de gevoeligheid van het onderwerp ongewis.

Woensdag werd bekend dat de Obama-regering afgelopen jaar met politiekorpsen uit 17 verschillende landen intensief samenwerkt om schending van intellectueel eigendom tegen te gaan. In het jaarlijkse rapport over dit onderwerp wordt Nederland opvallend genoeg niet genoemd.


Vanaf 3 minuut 25 spreekt terugtredend FBI-directeur Shawn Henry over de rol van zijn agenten Nederland.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.