'Vooringenomen' rechter in Brein-zaak mag blijven

door

Pirate Bay

door

Nieuws - De rechtszaak van Brein tegen T-Mobile, Tele2 en KPN op 19 april gaat door met de huidige rechter. Een verzoek om rechter Blok van de zaak af te halen vanwege vooringenomenheid is afgewezen.

De wrakingskamer heeft het verzoek van T-Mobile, Tele2 en KPN afgewezen om rechter P. Blok van de zaak te halen. Blok is eerder voorzitter geweest van de meervoudige kamer die Stichting Brein in het gelijk heeft gesteld in de zaak tegen Ziggo en XS4ALL. De internetproviders moesten op last van de rechtbank toegang tot The Pirate Bay blokkeren.

Kritiek op objectiviteit rechter

T-Mobile, Tele2 en KPN zijn vervolgens eveneens door Brein gedagvaard. De piraterijbestrijder wil dat deze drie providers eveneens The Pirate Bay ontoegankelijk maken voor hun eigen abonnees. De advocaten van de drie aangeklaagde bedrijven vinden dat de rechter die in deze nieuwe procedure tot een vonnis moet komen, vooringenomen is. Hij heeft immers in de zaak tussen Brein en XS4ALL/Ziggo de aanklagende partij al in het gelijk gesteld.

Daarom vonden de advocaten van T-Mobile. KPN en Tele2 de rechter niet objectief genoeg om deze zaak te behandelen. Zij hebben de rechter gewraakt. De zogeheten wrakingskamer, een verzameling rechters die beoordelen of een collega nog wel objectief kan zijn, is het echter niet eens met de advocaten van de aangeklaagde isp's. De leden van de kamer oordelen dat hun collega wel objectief kan zijn.

'Geen beïnvloeding van oordeel'

Volgens de drie rechters was er geen sprake van een 'uitzonderlijke omstandigheid' wat het noodzakelijk maakt een rechter van een zaak af te halen. Zo'n omstandigheid doet zich voor als dat “een zwaarwegende aanwijzing oplevert voor het oordeel dat een rechter jegens een rechtzoekende een vooringenomenheid koestert, althans dat de bij een rechtzoekende dienaangaande bestaande vrees objectief gerechtvaardigd is."

Daarbij verwijst de wrakingskamer ook nog eens naar de organisatie van de rechtsspraak. Als een rechter niet zou kunnen oordelen over een zaak die feitelijk of juridisch enige overeenkomst vertoont met een eerder door hem gewezen zaak, is dat niet acceptabel, vindt de kamer. Ook wijst de kamer het argument af dat de rechter last zou hebben van de grote publieke belangstelling en de publiciteit die de zaak genereert.

Het kort geding tussen Brein en KPN, Tele2 en T-Mobile dient op 19 april.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.