Rechtbank: Stelen van broncode is niet strafbaar

door

Computer Spionage

door

Nieuws - Het meenemen van broncode van de (ex-)werkgever is niet illegaal en valt niet onder het stelen van bedrijfsgeheimen. Broncode is geen materieel goed en kan dus volgens de wet niet worden gestolen.

Die bizarre uitspraak van de rechtbank in New York betekent dat een ex-werknemer van Goldman Sachs na bijna een jaar cel alsnog op vrije voeten komt. De man was vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel vanwege het stelen van broncode van een applicatie die voor de bank belangrijk was in het zo geheten high-frequency trading, het snel elektronisch kunnen verhandelen van miljoenen aandelen in split-seconden.

De rechter veroordeelde Sergey Aleynikov, de voormalige computerprogrammeur van Goldman Sachs, vanwege het stelen van handels- cq bedrijfsgeheimen en bedrijfsspionage. Maar de 2nd US Circuit Court of Appeals in New York zette daar een dikke streep doorheen.

Broncode is geen materieel goed

Het meenemen van de broncode is geen misdaad onder de wet tegen het stelen van handelsgeheimen, vat Reuters het oordeel van de rechtbank samen. Daarnaast wordt softwarecode nergens in andere wetten beschreven als een materieel goed waarvan het strafbaar is om te stelen.

“We weigeren wettelijke woorden van duidelijke en simpele betekenis op te rekken om het zo beter te laten passen in dit digitale tijdperk", was de mening van de rechtbank over de huidige omschrijvingen van gestolen goederen in de federale wet. Rechtbankpresident Jacobs is van mening dat de “hoogst waardevolle" broncode geen fysiek goed of koopwaar is binnen de wet voor gestolen eigendommen.

Aanpak bedrijfsspionage in gevaar

Deze uitspraak is een slag in het gezicht van de federale overheid die juist alles wil doen om industriële en bedrijfsspionage hard wil aanpakken, vooral nu er steeds meer digitale middelen zijn om die spionage te doen lukken en bestrijding ervan steeds moeilijker wordt.

Het zou zelfs zo kunnen zijn dat bedrijven voortaan zullen aarzelen de politie, of in dit geval de FBI, te hulp te roepen bij de verdenking dat werknemers bedrijfsgeheimen meenemen naar de concurrentie, zeggen advocaten tegen Reuters. Wat rest blijft de gang naar de civiele rechter voor bedrijven die zich geconfronteerd zien met dergelijke bedrijfsspionage, zegt advocaat Reidenberg, gespecialiseerd in dergelijke zaken.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.