Firefox doet favicons in de ban

door

Phishing

door

Nieuws - Firefox krijgt een andere weergave van beveiligde verbindingen met websites. Het slotje voor https wordt nadrukkelijker getoond en eigen iconen (favicons) van websites verdwijnen uit de adresbalk.

De weergave van de url in de Firefox-adresbalk krijgt straks alleen een groen slotje ervoor als de verbinding met een website volledig versleuteld is mét een geldig EV-certificaat. Bij een verbinding waarbij niet alle elementen op een webpagina zijn versleuteld, is het slotje grijs. Bij alle andere verbindingen toont Firefox slechts het grijze wereldbolletje.

Versus phishers

Voortaan worden eigen iconen van websites dan ook genegeerd door de open source-browser. Die zogeheten favicons zijn namelijk door phishers te misbruiken door hun nep-banksite of imitatie-Gmail te voorzien van een slotje als icoon. Dit soort praktijken om inloggegevens buit te maken, zijn al in 2010 aan het licht gekomen, mede ontdekt door Firefox-maker Mozilla zelf.

De ontwikkelaars van Firefox zijn nu bijna klaar met een tegenmaatregel: met ingang van versie 14 toont de open source-browser niet langer de favicons. Deze functionaliteit is nu opgenomen in de alpha-versie (nightly build) van Firefox 14. Die versie moet volgens planning op 17 juni uitkomen. Favicons blijven overigens wel zichtbaar in de tabbladen van de browser.

Chrome-uiterlijk

Deze herziening van het zogeheten identiteitsicoon, dat Firefox hanteert voor de identiteit van websites, valt onder de algehele make-over die de browser krijgt. De eerste vruchten van dit Project Australis komen al in Firefox 13, dat op 5 juni uitkomt. De totale verandering van het browseruiterlijk loopt nog door tot zeker in Firefox 15. De browser van de Mozilla-stichting krijgt hiermee een kaler, meer functioneel uiterlijk wat doet denken aan dat van Google's browser Chrome.

Phishers hebben in 2010 al een manier gevonden om met favicon-manipulatie gebruikers hun inloggegevens afhandig te maken:

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

firefox, mozilla, phishing, icon

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.