Defensie stuurt officier naar NAVO-cyberleger

door

cyberwar

door

Nieuws - Nederland wordt lid van het cybercentre van de NAVO. Defensie stuurt een officier naar het hoofdkantoor van het cyberleger van de alliantie, in Estland.

Nederland treedt toe tot het 'Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence' dat gevestigd is in de Estlandse hoofdstad Tallinn. Daarmee wordt Nederland het elfde lid van het cyberprogramma van de NAVO.

Cyberleger krijgt vorm

Defensie wil een wezenlijke rol van betekenis gaan spelen en plaatst een vaste officier in het centrum. Het toetreden maakt onderdeel uit van de in april aangekondigde offensieve cyberstrategie die Nederland heeft aangekondigd. Daarbij wordt 50 miljoen euro gereserveerd voor de ontwikkeling en ontplooiing van digitale oorlogstechnieken.


Stap voor stap worden hiermee de contouren zichtbaar van het cyberleger dat de Nederlandse krijgsmacht ontwikkelt. Een volwaardig Cyber Commando moet uiteindelijk in 2015 rond zijn. Voorlopig werkt Defensie met de 'Taskforce Cyber' onder leiding van kolonel Hans Folmer.

'Defensie heeft nu invloed'

Woordvoerder Maarten Hilbrandie van Defensie verklaart in een reactie waarom Nederland niet direct heeft meegedaan aan het NAVO-samenwerkingsverband (CoE) dat in 2008 begon. “Voorheen waren wij als het ware afnemer. Elk NAVO-lid kan namelijk gebruik maken van de expertise van deze samenwerkingsverbanden. Nu het het Cooperative Cyber Defence CoE zijn nut heeft bewezen, treden we toe en worden wat meer manager."

In de praktijk betekent dat volgens de zegsman dat Defensie zelf invloed kan uitoefenen. “We hebben nu invloed op het werkpakket van het centrum. Ook heeft de Commandant Taskforce Cyber zitting in het Steering Committee van het CoE. Natuurlijk gaan we ook door met informatie delen."

Kostenplaatje nog onbekend

Financieel gezien is er voorlopig nog geen prijskaartje te plakken op de deelname van Nederland. Er is volgens het Ministerie geen vastomlijnd kostenplaatje. Nederland gaat een evenredig gedeelte van de dagelijkse kosten van het centrum dragen. “Dat bedrag kan verschillen omdat het centrum natuurlijk ook verandert doordat er nieuwe deelnemers bijkomen. Cyber Defence is een dynamisch onderdeel van militaire operaties. Overigens wordt huisvesting en dergelijke door Estland gefinancierd."

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.