Sniffer-app luistert WhatsApp-gesprekken af

door

whatsapp lek

door

Nieuws - De mobiele chatapplicatie WhatsApp is op alle smartphones volledig af te luisteren, nu met een makkelijke sniffer-app voor Android-toestellen. Het gebruikte gat staat al bijna een jaar open.

WhatsAppSniffer is te downloaden uit de officiële app-winkel Play van Google, met ook een licht beperkte uitvoering die gratis is uit te proberen. Voor gebruik van deze app is wel root-toegang, dus een jailbroken Android-toestel, nodig. “Deze applicatie is ontworpen om te demonstreren dat de beveiliging van WhatsApp's communicatie nul is", prijst de Spaanse ontwikkelaar zijn afluistertool aan.

Gat al bijna jaar open

Het gebruikte gat is al bijna een jaar aanwezig in de chatdienst. Afluisteren met een pc of Mac was allang mogelijk, maar deze Android-app vergemakkelijkt deze 'spionage'. WhatsApp heeft in mei vorig jaar aangegeven deze kwestie te onderzoeken. In eerste instantie zei het bedrijf te vertrouwen op onderliggende netwerken voor encryptie van de communicatie. Webwereld heeft dit beveiligingsprobleem opnieuw aangekaart bij de communicatie-aanbieder, maar heeft nog geen reactie ontvangen.

De maker van de nu opgedoken afluister-app merkt nog op dat zijn tool niet de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp schendt omdat het niets kraakt, decodeert of reverse-engineert. De veelgebruikte mobiele chatapp verstuurt communicatieberichten namelijk volledig onversleuteld. Gebruikers op hetzelfde netwerk, zoals een WiFi-netwerk, kunnen dus zo worden afgetapt. Dit geldt ook voor versleutelde WiFi-netwerken (met WEP of WPA/WPA2) zolang de afluisterende partij daar ook toegang toe heeft.

Android, iPhone en Nokia kwetsbaar

De enige beveiliging is het gebruik van een BlackBerry-smartphone, aangezien alle communicatie van dat apparaat verloopt via de eigen servers van fabrikant RIM. De sniffer-app voor Android kan verder wel alle WhatsApp-gebruikers aftappen, of die nou ook Google's Android, Apple's iOS of Nokia's Symbian gebruiken. Naast de telefoonnummers van gebruikers en hun WhatsApp-gesprekken zijn ook hun coördinaten plus verstuurde foto's en video's te onderscheppen, meldt AndroidPlanet.

Een afgeluisterde WhatsApp-conversatie (screenshot gecensureerd door de app-maker):

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.