Amerikanen zien bevriend Europa als piratenbolwerk

door

piratenvlag

door

Nieuws - De Amerikanen zien Europa als een groot piratenbolwerk. Veel Europese landen staan op een zwarte lijst van de Verenigde Staten. Spanje is al onder de druk bezweken. Nederland ontsnapt de dans.

De United States Trade Representative (USTR) maakt elk jaar een lijst van landen in de ogen van de Amerikanen te weinig doen aan het schenden van copyright binnen hun grenzen. Sommige landen worden zelfs verdacht aan het bevorderen van piraterij. Niet alleen bekende schurkenlanden als China en Rusland staan op die lijst, maar ook eerbiedwaardige Westerse staten als Canada, Noorwegen, Finland en Italië.

De zo geheten Special 301 Report van de USTR is onderverdeeld in een Priority Watch List en een “gewone" Watch List. Op de hotlist staan notoire overtreders als China, Indonesië, Pakistan, Rusland en Thailand, maar ook bevriende landen als Canada en Israël. Nieuw op de lijst zijn de Oekraïne en India. Met name de aanwezigheid van Canada is opmerkelijk, maar de noorderbuur staat al jaren op de lijst.

Veel Europese landen op de Watch List

Op de lijst van landen die in gebreken blijven bij de aanpak van piraterij staan onder meer Finland, Griekenland, Italië, Mexico, Noorwegen en Turkije. Zweden en Spanje zijn dus van die lijst verdwenen. Dat komt vooral doordat beide landen onder druk van de Amerikanen wetgeving hebben geïmplementeerd die overtreders zware straffen beloven. Zoals bekend jaagt Zweden onder meer op piraten als The Pirate Bay. Spanje heeft zijn maatregelen tegen copyrightschenders flink verzwaard, als was dat in 2010 nog niet voldoende in Amerikaanse ogen.

Nederland toch buiten schot

Nederland is weer buiten schot gebleven, hoewel er begin dit jaar nog enige vrees bestond in de Tweede Kamer. Minister Rosenthal antwoordde op bezorgde Kamervragen dat Nederland niet door de Amerikanen onder druk wordt gezet om de wetgeving aan te passen. "Wat andere EU-landen aangaat, betreft dit een bilaterale aangelegenheid tussen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en deze landen." Rosenthal voegde daar vervolgens aan toe: "Nederland is niet benaderd of onder druk gezet door de VS om wetgeving door te voeren."

Canada bijna bezweken

Die druk voelt Canada dus wel al enige jaren. Er is zelfs een kabinetscrisis ontstaan, toen bleek dat een voorgestelde wetswijziging niet uit de koker kwam van het toenmalige Canadese kabinet, maar was opgesteld door de Amerikanen en via achterkamertjes werd gesouffleerd aan de Canadese bewindslieden. Om de druk op het Canadese parlement op te voeren had de Canadese regering naar verluid zelf gevraagd om op de Amerikaanse piratenlijst te komen te staan.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.