Advies: integreer DigiD met Facebook

door

cloud security

door

Nieuws - DigiD van burgers wordt niet gekoppeld aan Facebook. Capgemini Nederland heeft de overheid het advies gegeven Facebook en DigiD te integreren, maar daar zet minister Spies haar vraagtekens bij.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken schrijft dat aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een aantal vragen die Kamerleden hebben gesteld naar aanleiding van een rapport van Capgemini Nederland over cloudcomputing bij de overheid. Een van de stellingen van Capgemini is dat de overheidsdienstverlening “veel baat zal hebben bij het omarmen van open en creatieve cloudcomputingmogelijkheden."

Als voorbeeld haalt het consultancybedrijf aan het integreren van DigiD met Facebook, “waardoor burgers zich op een veilige wijze via een klik kunnen identificeren, en vervolgens communiceren met overheidsdiensten." Minister Spies schrijft in de brief aan de Tweede Kamer: “Enige nadere overwegingen zijn hierbij gewenst."

Grootscheeps onderzoek naar veiligheid DigiD

De veiligheid en risico's van DigiD zijn in het afgelopen jaar meerdere malen in het nieuws geweest. In oktober vorig jaar bleek tijdens de actiemaand Lektober van Webwereld dat meer dan veertig gemeenten de koppeling met DigiD zodanig onveilig hadden geïmplementeerd, dat acuut de stekker eruit werd getrokken. Op dit moment wordt er een grootscheeps onderzoek gedaan naar de veiligheid van het DigiD-gebruik door de meer dan 400 Nederlandse gemeenten.

Dat onderzoek zou in eerste instantie afgelopen april al zijn afgerond, maar minister Spies heeft vlak na haar aanstelling, begin dit jaar, gezegd dat daarvoor meer tijd nodig is. Zij hanteerde liever de einddatum van december 2013. De Tweede Kamer heeft niettemin vorige week een motie van SP en GroenLinks aangenomen waarin de minister wordt opgeroepen deze zogeheten assessments nog dit jaar af te ronden.

Verder schrijft minister Spies dat het rapport van Capgemini “voordelen van cloudcomputing beschrijft die ik zeker kan onderschrijven", maar dat haar prioriteit nu ligt bij “de inrichting van een gesloten Rijkscloud in eigen beheer als een voorziening die generieke diensten levert binnen de Rijksdienst".

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.