Chinezen werken met Russen samen in cybersecurity

door

Netwerk kabels

door

Nieuws - Huawei wil wereldwijd samenwerken op het gebied van beveiliging van netwerken en wil daarom nauwer samenwerken met de Russen vanwege "hun solide basis in de militaire industrie".

De oprichter van het Chinese netwerkbedrijf Huawei, Ren Zhengfei, roept op tot een wereldwijde samenwerking om zo de beveiliging van informatie te verbeteren, schrijft Associated Press. De Chinese miljardair deed zijn uitspraken op een economisch forum, waarbij hij waarschuwde dat data “telkens weer kwetsbaar zal zijn voor aanvallen" omdat technologie zich sneller ontwikkelt dan beveiliging.

'Wortels in de militaire industrie'

In de Russische stad Sint Petersburg zegt Ren dat “cybersecurity een algemeen probleem is dat de hele industrie treft" en dat die industrie “de handen moet ineenslaan" om dat probleem te lijf te gaan. Ren was in Sint Petersburg om aan te kondigen dat Huawei meer gaat investeren in Rusland vanwege de expertise in technologie in dat land. In Moskou hebben de Chinezen al een ontwikkellab, een van de 23 over de hele wereld.

“Rusland heeft zijn wortels stevig in de militaire industrie", zei Ren, zelf een voormalig militair ingenieur. “Rusland is een rijke bron aan wijsheid en beschikt over enorm veel talent. Die basis geeft Rusland unieke voordelen in het ontwikkelen van de informatie-industrie"

Amerikanen zagen Huawei door

Ondertussen enkele duizenden kilometers verder werd Huawei doorgezaagd door leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over vermeende financiële ondersteuning van het bedrijf door de Chinese overheid. Iets wat stellig wordt ontkend door het de leverancier van netwerkapparatuur. Niet alleen Huawei wordt ervan beschuldigd, ook landgenoot ZTE. De Amerikanen, en ook de Australiërs, zijn bang dat de Chinese overheid een mogelijkheid heeft het dataverkeer via de Chinese netwerkapparatuur af te luisteren.

Volgens Mike Rogers, de voorzitter van de commissie Intelligence van het Huis van Afgevaardigden, leeft zelfs de angst dat in Amerika geïnstalleerde netwerkapparatuur gebruikt kan worden om Amerikaanse bedrijven te bespioneren en zelfs cyberaanvallen te faciliteren, zo schrijft persbureau Reuters.

Hardware en software vol met bookbytraps

Eind van deze zomer wil Rogers zijn eindrapport over de kwestie klaar hebben, zowel in een vertrouwelijke als een openbare versie. “Dit wordt een enorm probleem dat we snel moeten aanpakken", zegt Rogers. Hij denkt aan nieuwe wetgeving om te voorkomen dat Amerikaanse netwerken worden geïnfiltreerd met “booby-trapped" hardware of software.

ZTE heeft net als Huawei ontkend dat het wordt gesubsidieerd door de Chinese overheid. “We ontvangen geen rechtstreekse of verkapte subsidies, ook dumpen wij onze producten niet in de markten waar we actief zijn", zegt ZTER-woordvoerder David Dai Shu tegen Reuters. Dat zijn ongeveer dezelfde bewoordingen die Huawei gebruikte tegen Reuters in een poging om de beschuldigingen naast zich neer te leggen.

Ook in Europa onderzoek

Ook in Europa wordt onderzoek gedaan naar de staatssteun en evenetuele dumping van producten. Als Europa besluit dat de producenten inderdaad illegale steun ontvangen, kan de EU importheffingen opleggen om daarmee Europese producenten van mobiele netwerkapparatuur te beschermen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.