Google ontkent spammend Android-botnet

door

Android Zombie

door

Nieuws - Google en Yahoo! ontkennen dat een Android-botnet mensen spamt. De e-mails zouden zijn aangepast, zodat het lijkt alsof ze van Android-toestellen komen. Beveiligingsbedrijf Sophos betwijfelt dat.

De pas ontdekte spammails lijken afkomstig te zijn van Android-toestellen en Yahoo e-mail-accounts. Mark Jansen van Google laat aan Webwereld weten dat bewijs hiervoor ontbreekt. Analyse van het zoekbedrijf en de e-maildienst Yahoo! zou uitwijzen dat geïnfecteerde computers zich voordoen als mobiele apparaten om antispammaatregelen van hun e-mail clients te omzeilen.

Android-api's misbruikt?

Beveiligingsbedrijf Sophos, dat gisteren al melding maakte van het botnet, ziet daar geen bewijs voor. “De berichten die we opvangen komen van echte Yahoo!-servers met valide DomainKeys Identified Mail ondertekeningen", schrijft Sophos-onderzoeker Chester Wisniewsky op het blog Naked Security.

Volgens Wisniewsky is het mogelijk dat een nieuw soort mailware de Android-api's van Yahoo! misbruikt. Maar omdat veel mails afkomstig zijn van ip-adressen van mobiele netwerken, acht hij het waarschijnlijker dat er inderdaad een Android-botnet wordt gebruikt.

Afwezigheid van bewijs

Terry Zink van Microsoft deed gisteren een duit in het zakje en wees op een groot Android-botnet. Hij erkent nu in een blogpost dat het bewijs voor een Android-botnet indirect is. Hij schrijft dat het goed mogelijk is dat de taglines onder aan de e-mails zijn vervalst. Hij wijst er wel op dat Android-malware aan het groeien is en daarom een interessant platform is voor spammers.

De argumenten van Google lijken geen indruk te maken op Sophos. “Er is geen goede reden om aan te nemen dat het nuttig is voor spammers om te doen alsof de mails afkomstig zijn van Android-apparaten", schrijft de Wisniewsky.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.