AIVD/MIVD-cyberteam Symbolon krijgt vorm

door

TROEPEN, leger, cyberwar

door

Nieuws - De geheime diensten beginnen in 2014 met de Joint SIGINT Cyber Unit, een aftap- en cybercommando onder de codenaam Symbolon, met 350 mensen.

Mondjesmaat komen er meer details naar buiten over een nieuwe cybereenheid, een samenwerking van AIVD en MIVD. De organisatie krijgt de officiële naam Joint SIGINT Cyber Unit (JSCU) en zal circa 350 medewerkers krijgen, meldt NRC Handelsblad. Het project heeft de codenaam Symbolon, zo werd eerder dit jaar bekend. JSCU gaat begin 2014 van start.

Defensief en offensief

De organisatie gaat internetverkeerstromen aftappen en ontwikkelt zowel defensieve als offensieve slagkracht in ‘cyberspace’. Al jarenlang broeden AIVD en MIVD op meer capaciteit om IP-verkeer te tappen. De geheime diensten zijn wettelijk beperkt tot het aftappen van draadloze signalen, SIGINT, geheten, zoals radio- en satellietcommunicatie. Maar relevante communicatie gaat steeds vaker over IP en via vaste verbindingen zoals glasvezel.

Britten tappen glasvezels

Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is duidelijk dat Amerikaanse en vooral de Britse geheime dienst op grote schaal internetverkeer direct bij belangrijke glasvezelkabels aftapt, met het project Tempora.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.