Microsoft recyclet stilletjes Outlook- en Live-accounts

door

outlook, outlook.com, logo

door

Nieuws - Microsoft recyclet niet alleen ongebruikte Hotmail-accounts, maar ook Outlook.com en Live ID's. Dit staat echter niet in de gebruikersvoorwaarden.

Het omstreden hergebruik van oude e-mail accounts gebeurt niet alleen met Hotmail, ook met andere online diensten van Microsoft, zoals Outlook.com en Live ID. Dat bevestigt Microsoft desgevraagd aan Webwereld.

De afgelopen maanden ontstond veel ophef over het recyclen van accounts door Yahoo. Sommige nieuwe gebruikers krijgen allerhande privacygevoelige mails die bedoeld zijn voor de vorige accounthouder.

Account opnieuw beschikbaar na 1 jaar

Veel minder bekend was dat Hotmail dit beleid al jaren hanteert. En nu blijkt dus dat Microsoft dit continueert voor andere gratis webdiensten. Dit recyclen gebeurt in minder dan een jaar nadat de gebruiker voor het laatst heeft ingelogd.

Yahoo maakte zijn controversiële recycling-beleid bekend, maar Microsoft vermeldt dit niet in zijn ‘Serviceovereenkomst’.
Microsoft meldt in die voorwaarden wel dat de gebruiker zich “zo nu en dan, minimaal eenmaal per 270 dagen”, moet aanmelden om de Microsoft-services actief te houden, anders wordt “mogelijk” de toegang geannuleerd en “worden uw gegevens mogelijk permanent gewist van onze servers.”

Het recyclen van accounts wordt echter niet vermeld. Tegenover Webwereld laat Microsoft weten: “Deze email-accounts worden automatisch in de rij gezet om van onze servers te worden gewist. Dan, na in totaal 360 dagen, wordt de e-mail accountnaam weer beschikbaar gemaakt.”

Google recyclet geen accounts

Google Nederland bevestigt desgevraagd geen accounts te recyclen. Een gebruiker kan uiteraard een Gmail-account opzeggen. Google meldt echter op zijn site: “Als je je adres annuleert komt je gebruikersnaam niet vrij. Als je je Gmail-adres verwijdert kun je in de toekomst diezelfde gebruikersnaam (gebruikersnaam@gmail.com) niet meer gebruiken.”

Webwereld heeft privacytoezichthouder CBP om commentaar gevraagd.

UPDATE: Privacy International en het CBP reageren op de kwestie.

Lees ook: Wat is het probleem met account recycling?

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.