
AMD ziet geen brood in smartphone-chips
AMD wil niet de markt voor smartphone-chips op. Het ziet wel toekomst in cloud computing.
AMD wil niet de markt voor smartphone-chips op. Het ziet wel toekomst in cloud computing.

AMD ziet geen brood in smartphone-chips
AMD wil niet de markt voor smartphone-chips op. Het ziet wel toekomst in cloud computing.
Ceo Dirk Meyer van AMD laat de groeiende markt voor smartphones voorbij gaan aan zijn bedrijf. De topman zegt in een interview met Eweek dat de chipmaker niet gaat investeren in chips voor mobiele telefoons. Het probleem volgens Meyer is dat er al te veel chipproducenten zijn op dat gebied. Daaronder bevinden zich naast oudgedienden als Qualcomm en Texas Instruments (TI) ook nieuwkomers als Samsung, Infineon en AMD’s aartsrivaal Intel.
“We hebben gekeken naar de chipleveranciers die al in die markt zitten en zagen dat er veel grote spelers zijn. Het is dan moeilijk om mee te spelen als je niet zelf alle stukken van de IP-puzzel (Intellectual Property) hebt.” Met dat laatste verwijst Meyer ook naar de recent verkochte telefoondivise van Ati, die eerder weer door AMD is overgenomen. Die tak is vorige maand voor 65 miljoen dollar verkocht aan Qualcomm. Volgens Meyer moet je anders een grote speler kopen om mee te kunnen doen.
Wel netbooks
AMD ziet echter wel brood in chips voor netbooks en iets grotere mini-notebooks. Machines in die nieuwe pc-categorie hebben als processor meestal de energiezuinige Atom van Intel, of een wat zwakkere Via-chip. AMD wil daar verandering in brengen. Het heeft daarvoor in januari zijn chipplatform Yukon onthuld op de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas.
Cloud computing
Terwijl Meyer niet warmloopt voor smartphones, ziet hij wel grote kansen in cloud computing. Die kansen zijn zowel voor zijn eigen bedrijf, als voor zakelijke gebruikers, stelt hij. Bedrijven kunnen niet alleen kiezen voor cloud van externe aanbieders, maar ook eigen cloud-omgevingen opzetten.
Meyer stelt dat er in beide gevallen behoefte is aan krachtige serverprocessors, met ingebouwde mogelijkheden voor bijvoorbeeld virtualisatie. Het kan echter ook gaan om grote aantallen minder krachtige chips, die dan veel minder energie verbruiken.
Grappig dat Intel het tegenovergestelde zojuist heeft aangekondigd.
Offline die content bekijken trouwens niet mogelijk?
Tja ik weet niet hoe jij uploadt maar via WiFi gaat dat best hoor. Internet wordt de komende tijd veel sneller (de glasvezelrevolutie) en op termijn goedkoper.
300 foto's op één SD-kaartje ... Tja ik verbaas me elke keer erover als ik na een interview gefotografeerd wordt dat het een uur moet duren en dat de fotograaf een zenuwtik in de vingers lijkt te hebben. Wat selectiever fotograferen zou geen kwaad kunnen, lijkt mij.
zal toch eerst het internet véél sneller en véél goedkoper moeten worden, Zie je jezelf al zitten wachten totdat je tiff foto van 56Mb geüpload is? En dan heb je er ±300 op één sd kaartje staan?
Nee cloud is alleen voor heel specifieke dingen handig.
Hoezo zou cloud computing alleen iets zijn voor het MKB en zakelijke gebruikers? Ik ben gewoon een consument en heb Gmail en WinAmp Remote, en dat lijkt me nog maar het begin. Als ik in de toekomst m'n configuratie veilig in de cloud kan zetten en elders op een andere PC kan zetten zal ik heel blij zijn! De bestanden zet ik dan op een andere cloud. Et voilá: ik kan overal werken zoals thuis!
Reageer
Preview