
HP bepleit nieuwe architectuur datacenter
Het datacenter is nog altijd te veel ingericht op technologie en te weinig een architectuur die dienstverlening biedt. Als het aan HP ligt gaat het roer om.
Het datacenter is nog altijd te veel ingericht op technologie en te weinig een architectuur die dienstverlening biedt. Als het aan HP ligt gaat het roer om.

HP bepleit nieuwe architectuur datacenter
Het datacenter is nog altijd te veel ingericht op technologie en te weinig een architectuur die dienstverlening biedt. Als het aan HP ligt gaat het roer om.
Het datacenter is voor veel bedrijven niet veel meer dan een verzameling systemen, waarbij iedere machine een stukje functionaliteit biedt. Daardoor groeit de omgeving in omvang en complexiteit en zien bedrijven door de bomen het bos niet meer.
Complexiteit
"Het datacenter is de laatste jaren veel te complex geworden. Het bevat allerlei systemen. Wanneer je dan gaat virtualiseren, wordt het nog complexer, want dan krijg je fysieke en gevirtualiseerde systemen", zegt Dick van Gaalen, Programmamanager Business Technology van HP. Hoewel het aantal fysieke computers afneemt, wordt het beheer juist veel complexer, houdt hij ons voor.
Daardoor worstelen bedrijven steeds vaker met de mix van systemen zoals gemengde Unix-, Linux- en Windows-omgevingen. Beheerders zullen zich al deze systemen moeten eigen maken.
Next Generation Datacenter
Van Gaalen pleit voor een volgende generatie datacenter waarbij IT niet langer op projectbasis wordt opgebouwd, maar vanuit de diensten die een afdeling kan aanbieden. "Die breid je vervolgens uit met die aanvullingen, die nodig zijn om die bepaalde applicatie te faciliteren", stelt hij. "Eigenlijk moet je de IT-stack op zijn kop zetten en afvragen welke diensten je nodig hebt."
Op die manier wil Van Gaalen de technische implementatie loskoppelen van de zakelijke behoefte. "Dat loopt nu door elkaar heen", zegt hij. "Iemand formuleert een behoefte en zegt tegelijk dat het op die en die infrastructuur moet draaien of dat het die en die toepassing moet zijn."
Als voorbeeld noemt hij de financieringsbehoefte: "Dan zeg je ook niet: "Ik ga een nieuw project starten. Ik heb geld nodig, maar het moet wel geld van de Rabobank zijn. Dat komt omdat we de financiering al heel erg lang op een professionele manier managen. Via diezelfde lijnen moet je de IT gaan managen."
Anders denken
Desgevraagd waarschuwt hij dat de verandering complex kan zijn. Daarom zou juist een bedrijfskundige en geen automatiseerder het project moeten leiden. Alleen dan kan een datacenter optimaal worden opgesplitst in functies, zoals rekenkracht en storage, en kunnen deze optimaal binnen de organisatie worden verdeeld. Het datacenter wordt dan een soort servicecenter. "Dat bevat geen systemen meer, maar het datacenter als geheel is dan een systeem geworden."
Een uitgebreid audio interview met Dick van Gaalen is beschikbaar als podcast.
Komt dat niet meer door het feit dat softwarehuizen zo enorm veel platforms ondersteunen (not).
Het klinkt heel mooi, maar hoe werkbaar is het? Je applicatie bepaalt vaak de infrastructuur die je nodig hebt. De klant/gebruiker bepaalt vaak de applicatie. Het zou erg mooi zijn als ICT daar meer invloed op heeft maar ik zie het niet gebeuren. Z'n afdelings manager hoeft maar te beginnen over de omscholingskosten van zijn werknemers, en de gemiste werktijd, en het hoger management zal hem zijn zin geven.
Leuk bericht van HP alleen jammer dat een andere Amerikaanse firma, te weten IBM, al 45 jaar ervaring heeft met exact deze technologie, ze noemen het de mainframe server. :D
Reageer
Preview