Beheer virtuele machines met ConVirt

door

Datacenter, background, topic

door

Nieuws - Heb je in je serverpark een heleboel virtuele machines draaien, dan zie je al vlug door de bomen het bos niet meer. Het programma ConVirt kan je helpen om het overzicht te houden en je virtuele machinepark te beheren en te monitoren.

Onlangs kwam versie 1.0 uit van ConVirt, een open source beheertool die gericht is op de enterprise markt. Het programma integreert in één grafische interface het beheer van Xen- en KVM-hypervisors en verbergt het verschil tussen de twee, zodat je niet met meerdere tools hoeft om te leren gaan als je beide hypervisors op je servers gebruikt. Vanuit het dashboard kun je de virtuele machines monitoren, configureren, migreren, snapshots nemen en storage toevoegen. Je kunt ook eenvoudig een nieuwe virtuele machine opstarten van een template.

ConVirt monitort heel wat informatie op verschillende niveaus: de individuele virtuele machine, de fysieke server en de server pool. De gebruiker kan op elk van deze niveau’s de performance, het verbruik en de beschikbaarheid van de processor, het geheugen, de storage en het netwerk zien. Zo heb je genoeg informatie om op de juiste manier capaciteit aan te passen of resources opnieuw toe te kennen. Live migreren van een virtuele machine gaat met een simpele drag-and-drop beweging.

ConVirt werkt op de meeste Linux-distributies, maar is alleen officieel getest op CentOS of Red Hat Enterprise Linux 5.2 met Xen 3.1, SUSE Linux Enterprise Server 10 SP2 met Xen 3.2, Debian 5.0 met KVM-72 en Ubuntu Server/Desktop 8.10 met KVM-72. Je hebt natuurlijk ook een X-server nodig om het grafische dashboard van ConVirt te draaien. De te beheren servers moeten op hun beurt een ondersteunde versie van Xen of KVM hebben en toegankelijk zijn via SSH. Op het gebruikersforum kun je terecht voor heel wat support, en bedrijven kunnen ook supportcontracten afsluiten bij het bedrijf Convirture.

Bron: Techworld

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

linux, virtualisatie, xen, kvm

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.