Aangifte tegen Brein om serverdiefstal

door

leeg serverrack

door

Nieuws - De eigenaar van in beslag genomen servers doet aangifte tegen Brein en datacenter Worldstream wegens diefstal van 100.000 euro aan computerapparatuur. "Mijn bedrijf is om zeep geholpen."

“Voor mij is het duidelijk: zowel Brein als Worldstream zijn medeschuldig aan diefstal van circa 100.000 euro aan apparatuur. Ik zal dan ook via mijn advocaat aangifte doen bij de Nederlandse politie.”

Grote schade

Dat bevestigt Craig Salmond, eigenaar van de servers en het hostingbedrijf Alejandra Transporte SA (AlTransa) in een interview met Webwereld. “Brein heeft - met actieve medewerking van Worldstream - mijn bedrijf om zeep geholpen. Mijn apparatuur is gestolen en mijn reputatie naar de knoppen.” Brein bevestigt zelf dat de servers ongeveer 100.000 euro waard zijn.

Salmond legt stapsgewijs uit wat er allemaal niet klopt aan het verhaal van stichting Brein. “Dat ik me bijvoorbeeld in Costa Rica ‘schuil zou houden’ slaat helemaal nergens op. Ik woon hier al sinds 2003, samen met mijn vrouw. Mijn naam, telefoon en adres staan ook gewoon op de site van AlTransa.net, maar die is door toedoen van Brein al anderhalve maand offline.”

AlTransa is een klein bedrijfje, begonnen als regulier transportbedrijf, de laatste jaren is de aandacht verschoven naar de hostingbusiness. “In plaats van goederen transporteren we nu vooral nullen en enen”, zegt Salmond. Voor hem geen vreemde stap. Vroeger had hij een ict-bedrijfje in de VS: 305 Computer Ventures.

Anonimiteit klanten

AlTransa is klein, maar heeft klanten over de hele wereld. De hoster hanteert "flexibele betaalmethoden en respecteert hun anonimiteit" aldus Salmond. “Klanten kunnen geld overmaken via Western Union, maar ook bijvoorbeeld via een storting op verschillende pokersites. Zo bereiken we ook mensen die geen toegang hebben tot diensten als PayPal of er uit privacyredenen geen gebruik van willen maken.” Als voorbeeld geeft Salmond klanten uit ‘schurkenstaten’ waar de mogelijkheid op spionage of onderdrukking relatief groot is.

“AlTransa weet zelf wel wie de klanten zijn, maar respecteert hun anonimiteit. In dat opzicht zijn we vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Zweedse hoster PRQ. We bieden trouwens ook diensten aan als reseller via andere hosters als Leaseweb, OVH, NForce en Databarn.”

Plots alles offline

Half januari ging het ineens helemaal mis, vertelt Salmond. “Klanten meldden me dat hun sites offline waren. Ik belde Worldstream, maar die zeiden helemaal niks, alleen: ‘Wij kunnen niks zeggen, Brein heeft contact met u opgenomen’. Toen bleek ergens in het spamfilter een mailtje van Brein te zitten waarin stond dat ze mijn servers hadden geconfisqueerd.”

Volgens Salmond houden de beweringen van Brein totaal geen steek. “Brein heeft het over twaalf servers met 220 terabyte aan opslag. Maar er staan maar acht servers van me bij Worldstream. De totale opslag daarvan komt bij lange na niet aan de 220 terabyte. Bovendien, hoe hebben ze die hoeveelheid berekend zonder de behuizing te openen? Sommige schijven zijn veel groter dan andere.”

Spitten en kapen

Het werd Salmond snel duidelijk dat Brein op eigen houtje bezig was, zonder enig gerechtelijk bevel. Hij kon op een gegeven moment niet meer bij een aantal van zijn eigen Gmail en MSDN accounts, de wachtwoorden waren veranderd. Hij concludeert dat het niet anders kan dat Brein zijn accounts heeft gekaapt, van de servers.

Op de machines stond volgens Brein louter illegale content van "de grootste" warez topsite, genaamd Swan. Salmond: “Swan? Ik had nog nooit van Swan gehoord totdat mijn advocaat er over begon. Maar na wat Googelen kwam ik er achter dat het volgens mij een generieke naam is voor Sites Without a Name, S.W.A.N. Nogal hilarisch.”

“Ik wist niets van illegale of gepirateerde content op mijn servers. Die claims van Brein zijn bovendien onmogelijk. Ik begrijp dat zo’n topsite gigantische bandbreedte heeft. Die bied ik niet. Ik had bij Worldstream maximaal 25 terabyte outbound en 25 terabyte inbound per maand. Ik zit sinds september bij Worldstream, dus er kan in die periode überhaupt geen 220 terabyte zijn geüpload.”

Excuses van Brein

Salmond piekert er niet over om toe te geven aan de "chantage" van Brein om een verklaring te tekenen in ruil voor teruggave van zijn servers. De enige kans dat Brein onder de aangifte uitkomt is als de stichting publiekelijk excuses aanbiedt, meteen de apparatuur naar Costa Rica opstuurt en de gemaakte juridische kosten betaalt.

“Ik zie het perspectief van Brein best. Ik heb er ook niets op tegen dat ze illegale content op het internet aanpakken. Maar ze waren overijverig en wilden vooral scoren. Zo zijn ze gigantisch de fout in gegaan en hebben mijn bedrijf schade berokkend.”

Worldstream schaadt vertrouwen

De aangifte tegen datacenter Worldstream gaat wat Salmond betreft sowieso door. “Zij zijn feitelijk verantwoordelijk hiervoor. Worldstream heeft een contract met mij, ik heb ze de zorg en het beheer van mijn eigendommen toevertrouwd. Dat vertrouwen hebben ze op grove wijze geschaad door mijn servers te pakken en weg te geven.”

“Het is ook onbegrijpelijk en onvergeeflijk dat ze geen contact met mij hebben gezocht. Ze hebben al mijn contactgegevens. Ik ben 24/7 bereikbaar. Als er inderdaad illegale content op stond had ik dat meteen verwijderd. Haal desnoods de servers offline en meld mij wat er aan de hand zou zijn. Als er iemand deze hele chaos had kunnen voorkomen was het Worldstream.”

Brein: geen commentaar

De advocaat van Craig Salmond, Milica Antic van SOLV, bevestigt het voornemen van haar cliënt tot aangifte tegen Brein en Worldstream. “Wat Brein en Worldstream hebben gedaan, kan niet door de beugel. Mijn cliënt ervaart dit als ontvreemding van zijn eigendommen. Hij lijdt bovendien enorme financiële en imagoschade,” aldus Antic.

Brein-directeur Tim Kuik was woensdag telefonisch niet bereikbaar. Per e-mail laat hij weten: “Ik heb op dit moment niets toe te voegen aan wat wij al gezegd hebben.” Worldstream was niet bereikbaar voor toelichting.

Woensdag verdedigde het hostingbedrijf de gang van zaken. “Er is in principe niks aan de hand. De servers zijn offline gehaald. Brein heeft tegen de eigenaar gezegd, kom ze ophalen en teken een verklaring om deze praktijken nooit meer te doen. That’s it. Er is verder niks aan de hand”, zei Worldstream-eigenaar Lennert Vollebregt.

Update: quote van Antic, advocaat van Salmond toegevoegd.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.