Facebook bedolven onder privacy-onderzoeken

door

Facebook privacy protest

door

Nieuws - Facebook staat op het punt een deal te sluiten met de Federal Trade Commission over het omgaan met privégegevens van zijn gebruikers. Daarmee probeert de profielensite reputatieschade te voorkomen.

Facebook wordt in toenemende mate geconfronteerd met klachten over schendingen van privacywetten en heeft in de afgelopen jaren zijn juridische afdeling flink moeten uitbreiden om alle onderzoeken van overheden en consumentenbelangenverenigingen te kunnen behappen. Onder meer in de Verenigde Staten, Canada, Ierland en Duitsland lopen onderzoeken.

Volgens de New York Times is Facebook nu dichtbij een akkoord met de FTC, waarbij de profielensite jaarlijks een duidelijk verslag moet inleveren over de wijze waarop wordt omgegaan met de privacy van de gebruikers. De deal zou gelden voor de komende 20 jaar. Een van de afspraken is volgens de Amerikaanse krant dat Facebook geen privéconversaties tussen gebruikers meer deelt met commerciële partijen.

Facebook wil zijn reputatie oppoetsen omdat het in de nabije toekomst naar de aandelenbeurs wil. Volgens de New York Times zal de FTC uiterlijk volgende week een beslissing nemen over het voorstel van Facebook.

CBP overweegt onderzoek

Ook in Nederland is er veel te doen geweest over de privacyschendingen van Facebook. Tweede Kamerlid Verhoeven (D66) heeft minister Verhagen gevraagd in te grijpen, specifiek vanwege het gebruik van cookies die niet of zeer moeilijk te verwijderen zijn. Verhagen verwijst naar het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat volgens hem onafhankelijk moet beslissen of er een onderzoek wordt ingesteld.

Het CBP zegt op vragen van Webwereld dat het eerst een eventueel onderzoek van de Ierse privacywaakhond afwacht. Facebook heeft in Europa namelijk domicilie gekozen in de Ierse republiek en dat maakt dat het Ierse recht in dit geval van toepassing is. Of de Ieren specifiek een onderzoek gaan doen naar het gebruik van cookies door Facebook, is het CBP niet bekend. Als dat uitblijft overweegt het CBP een eigen onderzoek.

Ieren kijken naar schaduwprofielen

De Ierse privacybeschermer DPC doet wel al onderzoek naar Facebook vanwege het mogelijk aanleggen van 'schaduwprofielen', waarbij van niet-leden een profiel wordt gemaakt naar aanleiding van wat vrienden over die persoon delen. Dat kunnen bijvoorbeeld telefoonnummers zijn, of e-mailadressen, die verkregen zijn met het synchroniseren van de informatie van de mobiele telefoon met het eigen Facebook-account. Die informatie zou Facebook delen met commerciële partijen.

Ook in Duitsland komt mogelijk een onderzoek naar Facebook, maar dan over de gezichtsherkenning waarmee namen van mensen automatisch worden gekoppeld aan foto's die gebruikers uploaden. Facebook zegt tegen Deutsche Welle dat het de Europese privacyrichtlijnen respecteert en dat het gebruik van tags bij foto's daarin past. Volgens een Hamburgse databeschermingsorganisatie misbruikt Facebook biometrische gegevens. Het overweegt juridische stappen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.