Twitter boos op Google vanwege 'boycot'

door

twitter dood

door

Nieuws - Twitter is woedend op Google omdat het Google+ zou voortrekken in zijn zoekresultaten voor de content van Twitter en Facebook. Google vindt het Twitters eigen schuld omdat het geen toegang geeft.

Tussen Twitter en Google is een flinke woordenstrijd bezig nadat de zoekgigant een nieuwe dienst heeft geïntroduceerd, Search Plus Your World geheten. Daarmee worden de zoekresultaten meer toegesneden op de persoon die zoekt, zegt Google. Het mengt content die met je privé is gedeeld met content die openbaar op het web staat. Daarbij viel het bij de introductie wel direct op dat Google met name Google+ noemde als bron van persoonlijke zoelresultaten.

En dus trok Twitter direct flink van leer. Google zou met de nieuwe zoekdienst consumenten en webpublicaties benadelen omdat het zo moeilijker wordt om zeer actuele nieuwsberichten te vinden. “Zoals we elke keer weer zien komt nieuws als eerste naar buiten via Twitter", zegt het bedrijf zelf in een verklaring. “Daarom zijn Twitter-accounts en Tweets meestal het meest relevant in zoekresultaten."

"Slecht voor gebruikers"

Volgens Twitter wordt het met de veranderingen die Google heeft doorgevoerd moeilijker om dergelijke informatie te vinden. “Wij vinden dat slecht voor mensen, uitgevers, nieuwsorganisaties en Twittergebruikers." De berichtendienst had tot afgelopen zomer nog een innige relatie met Google, maar de samenwerking werd in juli van het afgelopen jaar beëindigd. Google zegt nu dat Twitter simpelweg zijn content niet beschikbaar maakt voor zijn zoekmachine.

Daarnaast zegt Google dat het juist Twitter is geweest die afgelopen zomer een einde heeft gemaakt aan anderhalf jaar samenwerking. “We zijn een beetje verbaasd over het commentaar van Twitter omdat zij er zelf voor hebben gekozen onze overeenkomst niet te verlengen afgelopen zomer. Sindsdien volgen wij hun rel=nofollow instructies."

Google kan links niet indexeren

Die instructies zorgen ervoor dat Google die links niet kan registreren om er een pageranking aan te geven. Google zegt op zijn eigen helppagina's over “nofollow" dat dergelijke pagina's alleen worden opgenomen in de index als anderen ernaar linken en geen “nofollow" gebruiken. Overigens indexeert Google via zijn zoekende spiders genoeg Twitter-accounts en tweets, zo'n drie miljard zelfs.

Tegen Marketingland.com zegt Google's topmanager Eric Schmidt dat hij graag in gesprek wil gaan met Twitter en dat Google zijn eigen Google+ data geen voorrang geeft in de zoekresultaten. Wel klaagt hij dat naast Twitter ook Facebook zijn index en alle content daarin niet openstelt voor Google. “Daar willen we graag met ze over praten."

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.