IBM maakt supersysteem voor Nederlandse astronomen

door

supercomputer

door

Nieuws - IBM mag voor 32,9 miljoen euro "extreem snelle" computersystemen ontwikkelen voor het Nederlandse instituut voor radioastronomie Astron. De systemen moeten data van nieuwe telescopen verwerken.

In de komende vijf jaar willen Astron en IBM extreem snelle en energiezuinige computersystemen op exaschaal ontwikkelen in een nieuw op te richten Astron & IBM Center for Exascale Technology in Dwingeloo, Drenthe. De kosten zijn 32,9 miljoen waarvan minister Verhagen van Economische Zaken en Innovatie 15 miljoen euro voor zijn rekening neemt. Het project gaat Dome heten.

De systemen zullen 30.000 petabyte per maand aan data verwerken, zo zegt Harry van Dorenmalen, topman van IBM Europa, die dat vervolgens specificeert als twee maal de hoeveelheid data per dag die dagelijks wereldwijd over het internet gaat. Die gigantische hoeveelheid data komt van radiotelescopen, die verwerkt, opgeslagen en geanalyseerd moeten worden. De nieuw te bouwen systemen moeten de ontwikkeling van de volgende generatie radiotelescoop ondersteunen, de Square Kilometre Array (SKA).

Oorsprong van het heelal

SKA, dat in 2024 klaar moet zijn, moet 's werelds grootste radiotelescoop worden. Die telescoop kan straling uit het heelal waarnemen waarmee de onderzoekers meer te weten willen komen van de oorsprong van het heelal. Voor het aansturen van die telescoop is de verwerkingskracht van een miljard computers nodig, schatten de onderzoekers.

De systemen moeten energiezuiniger zijn dan huidige computers door het gebruik van geavanceerde versnellers en 3D-gestapelde chips, zegt Astron. Er wordt tevens onderzoek gedaan naar nieuwe optische verbindingstechnieken, high-performance opslagsystemen en nanophotonics om de overdracht van de grote hoeveelheid gegevens te optimaliseren. Nanophotonics is het bestuderen van het gedrag van licht op nanoschaal. Het drastisch terugdringen van het energieverbruik is volgens Marco de Vos, directeur van Astron, essentieel om dergelijke systemen te exploiteren.

Samen al eerder in BlueGene

Astron en IBM zijn geen onbekenden van elkaar. IBM en Astron werkten samen in het ontwerp, de techniek en de productie van zeer snelle energiezuinige chips voor analoge en gemengde signaalverwerking die voor het prototype van SKA werd otnwikkeld. Ook werkten de twee partners samen bij de implementatie van BlueGene, de supercomputer van IBM die momenteel wordt gebruikt voor verzamelen en analyseren van informatie van de LOFAR telescoop in Nederland.

Dat SKA in Nederland zal worden ontwikkelend en geplaatst, is overigens helemaal nog niet zeker. Ook Australië en Zuid-Afrika zijn nog in beeld als locatie voor de miljoenen antennes die nodig zijn voor het opvangen van de zeer zwakke signalen uit het heelal.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.