VVD wil politie gratis laten neuzen in databases

door

kvk

door

Nieuws - De politie heeft sinds kort makkelijker toegang tot de databases van onder meer Kamer van Koophandel en Kadaster, maar moet daarvoor nog steeds betalen. De VVD vindt dat "een onnodige beperking".

Om onder meer inzage te krijgen in de financiële constructies van bedrijven hebben opsporingsinstanties als de politie en de FIOD vaak toegang nodig tot de database van de Kamer van Koophandel, maar daar moeten ze per inzagevraag wel voor betalen, net als elke Nederlander. Tot dit jaar kreeg de politie daartoe een factuurtje toegestuurd. Dat liep nogal op wat papierwerk betreft en bleek “een onnodige beperking", zegt VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.

Sinds 1 januari krijgen het Openbaar Ministerie en de politie geen facturen meer, maar worden de kosten intern verrekend met het ministerie waaronder de instantie met de betreffende database onder valt. Behalve in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kijkt de politie graag in de dataregisters van het Kadaster, maar ook in die van gemeenten (gemeentelijke basisadministratie GBA en basisregistraties adressen en gebouwen BAG) en die van de Topografische Dienst.

VVD wil niet betalen voor neuzen in databases

Hennis wil dat de opsporingsdiensten vrijelijk in de databases, basisregistraties genoemd, kunnen neuzen zonder dat daarvoor moet worden betaald, maar dat gaat niet gebeuren, antwoordt staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie op de vragen van zijn partijgenoot. Per 1 januari 2015 moeten wel alle financiële drempels zijn wegegenomen, maar dat betekent niet dat er niet meer voor de informatie moet worden betaald. De kosten worden dan op een andere manier gedekt, zegt Teeven, zonder uit te wijden op welke manier dat dan moet gebeuren. Hij wil daar eind dit jaar nader op ingaan.

Teeven deed Hennis wel de toezegging dat hij eens gaat informeren of de huidige, sinds 1 januari geldende werkwijze, waarop de diverse politiekorpsen niet worden overspoeld met facturen van de Kamer van Koophandel, in de praktijk ook werkt.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.