
Digitaal Rijksarchief heeft 800 kilometer achterstand
Het Rijk kampt met een kilometers grote achterstand in het archief. Maar liefst 800 kilometer aan documenten moet nog worden opgeslagen in het Nationaal Archief. Inmiddels is 8 kilometer weggewerkt.
Het Rijk kampt met een kilometers grote achterstand in het archief. Maar liefst 800 kilometer aan documenten moet nog worden opgeslagen in het Nationaal Archief. Inmiddels is 8 kilometer weggewerkt.

Digitaal Rijksarchief heeft 800 kilometer achterstand
Het Rijk kampt met een kilometers grote achterstand in het archief. Maar liefst 800 kilometer aan documenten moet nog worden opgeslagen in het Nationaal Archief. Inmiddels is 8 kilometer weggewerkt.
Drie jaar geleden werd vastgesteld dat er in de afgelopen dertig jaar een achterstand is opgelopen in het archief van omgerekend maar liefst 800 kilometer. Daarvan zou 300 kilometer intensief moeten worden bewerkt om onder meer de leesbaarheid op peil te brengen. In 2010 werd daarvoor de nieuwe archiefdienst voor de Rijksoverheid in het leven geroepen, Doc-Direkt.
Streven is 30 kilometer per jaar
Dat Doc-Direkt kreeg de opdracht binnen tien jaar alle papieren archieven van de verschillende ministeries te verwerken en die te digitaliseren. Voor die opdracht mocht de organisatie 190 nieuwe mensen aantrekken. Dat werd later teruggebracht naar 160. Vorig jaar is begonnen met de verwerking van de achterstand en binnen een jaar is 8,2 kilometer verwerkt. Het streven is 30 kilometer per jaar.
“Doc-Direkt heeft een langere aanloopfase nodig gehad om tot volledige productie te komen, onder meer omdat het aanbod vanuit de ministeries achterbleef, de archieven intensievere bewerking vergden en er nog onafgeronde projecten lagen van de voorlopers van Doc-Direkt", schrijft minister Spies van Binnenlandse Zaken in haar rapportage bedrijfsvoering Rijk 2011. Er wordt nu gekeken of de oorspronkelijke schatting van de achterstand van 800 kilometer nog klopt en of er meer mensen moeten worden aangenomen.
Dat het je moge smaken..
Maar, een jaar aanlooptijd voor een organisatie die letterlijk honderden kilometers papier moet gaan eten lijkt me niet heel onredelijk. Hun opdracht is om alles van 1975 tot een paar jaar terug te digitaliseren. 'Oud' archief is het lastigst. Slechte kwaliteit typemachineschrift op broos, vergeeld papier. De laatste jaren met hagelwit papier bedrukt met een laserprinter zal een eitje worden.
+
Ik ben wel heel benieuwd waar webwereld vandaan heeft dat het over het digitaliseren van 800 kilometer gaat.
De rapportage waarnaar gelinked wordt meldt alleen dat het om een archiefachterstand gaat. Papier dus.
Doc-Direct is een organisatie die (o.a.) de achterstanden in verwerking van papieren archieven moet wegwerken.
Er was een achterstand van 800 km, waarvan 300 km intensief bewerkt moest worden. Die 300 km wilde men in 10 jaar wegwerken (bovenop de regulieren werkzaamheden). Dat verklaart de doelstelling van 30 km/jaar neem ik aan.
Oooops!!! Mea Culpa! Inderdaad. (*maakt alvast een liter sterke koffie klaar en hoopt dat dit genoeg is*)
Rekenen is niet je sterkste punt, geloof ik. :P
- Dat Doc-Direkt kreeg de opdracht binnen tien jaar alle papieren archieven van de verschillende ministeries te verwerken
- Voor die opdracht mocht de organisatie 190 nieuwe mensen aantrekken. Dat werd later teruggebracht naar 160.
- Vorig jaar is begonnen met de verwerkingDus 160 mensen hebben ruim 10 jaar op onze kosten (60M Euro) duimen zitten draaien voordat ze begonnen te werken? Bah. Wat een incompetent zooitje daar.**
** noot: sorry, mijn ochtendblunder van jawelste, zier hieronder
Dat is niet het grootste probleem.
Deze documenten die gedigitaliseerd moeten worden zullen bestaat uit:
- handgeschreven stukken
- getypte stukken, met handgeschreven commentaar (in pen, potlood)
- bijlagen zoals (slecht leesbare) faxen, kopieen, foto's, tekeningen, etc.
Dit alles moet stuk voor stuk gedigitaliseerd worden (als er nog geen (goede) digitale versie bestaat), en hier en daar opgeschoond.
En dan moet het nog geindexeerd worden. Anders is het niet meer terug te vinden.
Dat kan betekenen dat de medewerker het stuk ook nog eens moet doornemen om te zien of alle bestaande verwijzingen wel voldoende zijn, en er geen andere/extra verwijzingen bij moeten komen.
Haha, nee. Het gaat over kastplanklengte. Dus meer zo van "een pak a4 is 5cm dik", nuja wellicht het dubbele vanwege de ordners en dozen waar het allemaal in zit. Dus dan zit je meer op 150 miljoen velletjes in 30km, of een ruime 4000 a4tjes (acht pakken) per dag per medewerker. Of zo'n 9 velletjes per minuut. Als daar "intensief" aan gekeuteld moet worden voor het een beetje leesbaar wordt, dan gaan ze dat niet halen.
Beter gelijk de ambtenarij op cursus leesbaar schrijven sturen. Scheelt een hoop gedonder 30 jaar later.
Nee, echt? Dat had ik nou nooit gedacht. Vertel! Tijd voor kamervragen!
Nu weet ik niet wie er naïef is, maar dunkt me dat je een achterstand van 30 jaar niet in twee jaar wegwerkt. Tien is al ambitieus, en gezien de doelstellingen niet haalbaar. Ik bedoel, tien jaar lang 30km archief per jaar is 300km, dat is nog niet de helft van 800. Per doelstelling gaat dat dus een kleine 27 jaar kosten, gedurende welke tijd nog eens minstens 700km nieuw archief zich zal opstalen.
Dat gaat dus niet helpen. 30km per jaar is simpelweg niet genoeg. En op het huidige tempo van een kleine 9km per jaar gaat het *kuch* nog een ietsie langer duren. Wellicht dat je een deel daarvan op "consultants" kan wegschrijven, maar dat is me uit het bericht niet duidelijk.
Wat me dan vooral opvalt is dat zulke "daadkrachtige" besluiten met een beetje basisschoolrekenen al tot volstrekt ineffectief blijken te zijn. Hoe krijgt de staat het voorelkaar om op die basis serieus plannen te maken? Hebben ze de basisschool niet afgemaakt ofzo?
"Het streven is 30 kilometer per jaar."
- Aangenomen dat het archiveren niet geautomatiseerd gebeurd.
- 30 km = 3.000.000 cm, 1 A4 is ~30 cm dus 100.000 vellen A4 per jaar.
- per jaar 225 werkdagen (260 - gemiddeld 10 feestdagen - 25 vakantiedagen)
- 160 medewerkers
100.000/ (225 * 160) = 2.8 A4 per dag per medewerker te archiveren.
Lijkt me best wel haalbaar
sarcasme.
google doc's
De mensen die bij DocDirect werken zijn mensen uit een reorganisatie en uitzendbureau. Verder zijn bedrijven als CapGemini, Logica en Ordina erg blij met dit soort projecten. Dat de achterstand alleen maar oploopt is niet verwonderlijk. Ambitieuze projecten bij de overheid trekt veel aasgieren (zoals eerder genoemde bedrijven) en die zitten daar hun eigen belangen te verdedigen. Dan wil het Rijk er ook nog wat te zeggen hebben en ondertussen zijn we vele eurotjes met minimaal 6 nullen verder en is er nog niets gebeurt. 8oo kilometer achterstand had allang veel verder weggewerkt kunnen zijn. Ik heb persoonlijk bewezen dat als je daadkrachtig optreedt bij de overheid je slagen kunt maken en ik zweer dat hier projectleiders met boter op hun hoofd bezig zijn. Wisten jullie al dat jouw belasting geld hiervoor is gebruikt?
Volgens mij zijn dit geen nieuwe mensen maar zijn ze gewoon bij de verschillende ministeries weggehaald en bij Doc direct geplaatst.
Reageer
Preview