Intel komt met supersnelle 50-core-coprocessor

door

Xeon Phi

door

Nieuws - Intel's 50-core coprocessor die 1 teraflops berekent ziet officieel het levenslicht. Dell, HP en IBM gaan de Knights Corner coprocessor gebruiken om de nodige extra rekenkracht te bieden.

Chipfabrikant Intel introduceert een nieuwe familie processors die de naam Xeon Phi draagt. De fabrikant gaat de strijd aan met Nvidia's Kepler met coprocessor die de codenaam Knights Corner heeft. HP, Dell en IBM zijn hardwarepartners die op termijn servers uitbrengen die nog sneller zullen werken met de nieuwe chip van Intel.

Compatibel met x86

De coprocessor is compatibel met de x86-instructieset. De Knights Corner is de eerste coprocessor met zo'n snelheid die op de x86-instructieset is gebaseerd. Hij is volgens een analist van IDC eenvoudig te programmeren omdat het ontwerp dezelfde software en compilers gebruikt als x86-processors.

De eerste generatie van de Xeon Phi-lijn richt zich op supercomputers. Deze chip verschijnt nog dit jaar op de markt en zal de drijvende kracht zijn van Intel's nieuwe supercomputer Cascade. Latere processors in deze familie zullen zich volgens de chipmaker richten op datacentra en pc's.

Supercomputer top 500

Vorig jaar demonstreerde de chipfabrikant de Knights Corner coprocessor die toen een snelheid van 1 teraflops haalde. Een platform dat wordt bijgestaan door de coprocessor staat in de supercomputer Top 500. Bovenaan in deze lijst staan computers die met gemak vele petaflops halen.

IBM staat sinds kort met zijn Sequoia bovenaan in de top 500 en haalt 16,32 petaflops. De superchip van Intel staat op de 150ste plaats in deze lijst en haalt met in totaal 9800 cores een snelheid van 118,6 teraflops. Intel wijst erop dat er vijftien jaar geleden 10.000 Pentium-processors aan te pas moesten komen om 1 teraflops te halen.

Opvolger Larrabee

Eerder besloot Intel voorganger Larrabee te schrappen. Deze gpu moest de concurrentie aangaan met Nvidia door een gpu met een x86-instructieset aan te bieden. Dit project werd uiteindelijk geschrapt en Intel werkte verder aan opvolger Knights Corner.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.