Hof: geen copyright op functies van programmeertaal

door

EU grondwet

door

Nieuws - De functionaliteit van een computerprogramma en een programmeertaal valt niet onder copyright. Hetzelfde geldt voor het format van datafiles die in een computerprogramma worden gebruikt.

Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld in de rechtszaak van softwaremaker SAS Institute tegen concurrent World Programming. De laatste bracht alternatieve software uit, World Programming System (WPS), dat applicatieprogramma's kon uitvoeren die geschreven waren in de programmeertaal van SAS.

Daardoor konden voor een groot deel de functies van SAS-programma's worden uitgevoerd. WPS-gebruikers krijgen hierdoor dezelfde output als ze anders hadden gekregen van het veel duurdere business intelligence-platform (BI) van SAS. Klanten die zelf scripts en programma's hadden geschreven voor het SAS-platform konden die zo ook inzetten voor WPS. Daardoor was de overstap voor klanten naar het goedkopere WPS nauwelijks een probleem.

Kijken in andermans software

World Programming had de programmeertaal van SAS in handen gekregen door simpelweg en eerlijk een aantal exemplaren te kopen van de Learning Edition van SAS System. Die software is beschikbaar onder licenties en heeft beperkte rechten voor het gebruik van het pakket. Dat mocht niet worden ingezet voor de productie van gegevens.

World Programming bestudeerde de programma's om een beter begrip te krijgen van hun functioneren, om dat vervolgens met de eigen programmatuur te kunnen imiteren. Volgens het Europese Hof zijn er geen aanwijzingen dat het bedrijf toegang heeft gekregen tot de broncode of dat het broncode heeft gekopieerd.

SAS was woedend en stapte naar de rechter in Groot-Brittannië. World Programming werd ervan beschuldigd gebruiksaanwijzingen en componenten te hebben gekopieerd, daarmee het copyright van SAS te schenden en ook de licentievoorwaarden voor de Learning Edition van de BI-software. Het Britse Hof kwam er niet uit en heeft advies gevraagd aan het Europese Hof. Dit met het oog op de Europese wetten voor de bescherming van computerprogramma's en de vraag hoe ver die regelgeving reikt met betrekking tot functionaliteit en taal binnen computerprogramma's.

'Geen intellectuele creatie'

Volgens het Europese Hof is er in deze zaak geen sprake van een intellectuele creatie van de auteur van een programma. Alleen een dergelijke expressie, een creatieve uiting, is beschermd onder copyrightwetgeving. Hoewel er aan de elementen binnen een computerprogramma wel ideeën en principes kleven, zijn die niet beschermd onder de huidige regelgeving.

Het Hof gaat in het advies aan het Britse Gerechtshof zelfs verder. Volgens het Europese Hof mag een eigenaar van copyright in een computerprogramma niet via licentievoorwaarden voorkomen dat de licentienemer de functionaliteit van dat programma observeert en test. Het mag dus niet verboden worden dat een licentienemer er achter komt welke ideeën en principes ten grondslag liggen aan een computerprogramma.

Geen toegang tot broncode

Belangrijk hierbij is dat de koper van de licentie geen toegang heeft - of heeft verkregen - tot de broncode van de software. Zolang de licentienemer zich beperkt tot die studie van de gedragingen van het programma en het testen daarvan, is er geen sprake van schending van het copyright.

Onzeker is het Europese Hof of de gebruiksaanwijzing die World Programming heeft geschreven voor gebruik van zijn eigen software te veel lijkt op die van SAS. Meer nog twijfelt het Hof of een gebruiksaanwijzing wel onderwerp kan zijn van schending van het copyright. Het Hof vindt het geen intellectuele creatie van een schrijver, maar laat een oordeel daarover aan het Britse Hof.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.