Jury: Google Android schendt Java-auteursrechten

door

Javadroid

door

Nieuws - De jury in de rechtszaak van Oracle tegen Google is tot een conclusie gekomen. De Java-auteursrechten van Oracle zijn geschonden door Android. Over fair use is er nog verdeeldheid.

De schending van Oracle's rechten door Google kan namelijk onder fair use vallen. Indien dat zo is, kan de Android-maker daarmee toch in zijn recht staan. Terwijl er wel sprake is van inbreuk, valt dat dan niet te bestraffen. Ondanks deze nog hangende kwestie boekt Oracle nu een gedeeltelijke overwinning, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.

Nieuw proces?

De rechter moet zich echter nog buigen over het jury-oordeel. Verder is het voor het aanklagende bedrijf nog afwachten of zijn eis om schadevergoeding kans maakt. Oracle eist 1 miljard dollar, maar moet mogelijk zelfs een nieuw proces doorlopen. Google heeft namelijk gelijk na de jury-uitspraak al laten weten dat het de zaak nietig wil laten verklaren.

De jury die nu over de auteursrechtenkant heeft geoordeeld, moet volgens Google zich ook uitspreken over de fair use-kwestie. Het zijn twee kanten van dezelfde zaak, argumenteert de Android-maker. Een gedeeltelijke uitspraak is volgens Google dus niet valide.

De inbreuk op Oracle's auteursrechten gaat om negen regels Java-code die is opgenomen in Android, schrijft de BBC. De jury heeft de inbreukclaim op de api-documentatie (application program interface) voor Java afgewezen, meldt de rechtbankverslaggever van Computerworld.com. Hiermee scoort Google een gedeeltelijke overwinning in deze complexe rechtszaak. Naast de auteursrechtenkwestie komt nog de behandeling van de patentenschending die Google volgens Oracle heeft gepleegd.

Sun-uitspraken

De aangeklaagde internetreus heeft nóg een punt gescoord, maar dat vervolgens niet meegeteld zien worden. De jury heeft bepaald dat de publieke verklaringen van Java-maker Sun over Android en Java konden suggeren dat Google geen licentie voor die technologie nodig had. De jury heeft vervolgens echter gesteld dat er onvoldoende bewijs is om aan te tonen dat Google op die verklaringen heeft vertrouwd voor zijn ontwikkelwerk aan Android.

Bij de lancering van Android heeft Suns toenmalige ceo Jonathan Schwarz dat mobiele besturingssysteem welkom geheten. De topman heeft geblogd dat Android goed is voor het Java-ecosysteem. Sun-programmeur James Gosling, die grotendeels verantwoordelijk is voor de schepping van Java, heeft vorige week onthuld dat Schwarz de schijn ophield.

Het oordeel van de jury in de rechtszaak van Oracle tegen Google over Java-auteursrechten:

Completed verdict form in Oracle - Google

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.