
GNOME 3.8 krijgt klassieke elementen terug
De ontwikkelaars achter desktopomgeving GNOME 3 kondigen een reeks extensies aan waarmee in de nieuwe versie het klassieke uiterlijk in ere kan worden hersteld.
De ontwikkelaars achter desktopomgeving GNOME 3 kondigen een reeks extensies aan waarmee in de nieuwe versie het klassieke uiterlijk in ere kan worden hersteld.

GNOME 3.8 krijgt klassieke elementen terug
De ontwikkelaars achter desktopomgeving GNOME 3 kondigen een reeks extensies aan waarmee in de nieuwe versie het klassieke uiterlijk in ere kan worden hersteld.
De interface van de aanstaande versie GNOME 3.8 krijgt de mogelijkheid om oude elementen van GNOME 2 terug te halen. Daarvoor moeten wel aparte Shell extensies worden geinstalleerd, aangezien de makers het nieuwe uiterlijk niet volledig willen opgeven. Bij de introductie van GNOME 3 was er veel kritiek op de grotendeels veranderde gebruikerservaring.
Voor deze critici komt er de optie om de traditionele GNOME-elementen terug te halen. Onder meer de task bar, het applicatiemenu en minimaliseerknoppen worden met behulp van de extensies weer functioneel.
Oude fans bedienen
In een blogpost schrijft GNOME-ontwikkelaar Matthias Clasen dat hij hoopt dat gebruikers wennen aan de nieuwe aanpak sinds versie 3, maar dat hij met deze extensies de oude fans wil bedienen.
Er zijn al meer veranderingen aangekondigd voor de nieuwe versie van de desktopomgeving. Zo wordt vanaf GNOME 3.8 de fallback functie (voor hardware zonder 3D-rendering) geschrapt en zijn er diverse plannen voor een nieuw (groter) design voor applicaties van content, dat de gebruikerservaring moet verbeteren.
Eerste mock-ups van het nieuwe design van GNOME 3:
Moet ik even zien wat die linux loekies zoals schrijven?
(bold by me)
MOET dat nou ? Het gaat hier alleen maar over IT spullen, niet een wedstrijdje elkaar beledigen..Sorry, maar deze uitpraak van jou is onaardig, onbeleefd en - het ergste - onuitgelokt.
Stop er nu mee, ja, dat kost misschien moeite maar als je hier op WW van af nu gewoon beleefd blijft dan zal je je daar zelf ook veel beter bij voelen, let maar op !
Absolute met je eens, goed gezegd en ook helemaal waar ! (Al gebruik ik zelf geen ms of apple wares, alleen Linux (oa. Debian voor zaken doen, is secure) en rooted / customized Android op m'n mobil devices). Hier op WW beetje ruzie maken over persoonlijke keuzes is onaardig, onnodig en onnuttig !
Het moet idd. maar eens afgelopen zijn met dat vervelende "mijn speeltje is beter dan de jouwe" gedoe.
De Romeinen (rare maar ook hele slimme jongens waren dat !) wisten het al: "Gistibus Non Disputandem Est". Vrij vertaald: "Over smaak valt niet te twisten - en zo is dat !!"
Klopt, heb je gelijk in. Het interesseert mij alleen werkelijk helemaal niets dat mensen hierdoor afhaken. Ben je niet blij met Linux en ben je niet in staat, heb je geen geduld of heb je geen zin om zelf iets bij te dragen om je problemen te fixen, dan ga je toch fijn iets anders doen? Je zult mij niet horen klagen dat Linux te weinig marktaandeel heeft.
Nee maar het is wel frusterend dat zoiets niet werkt.
En ja de fabrikant kan hier wel schuld aan hebben maar daar koop ik niks voor.
jammer genoeg haken mensen hierdoor af,die willen niet experimenteren met kernel updates/compile driver enzo.
Dat is een feit .
Wat intereseert dit nu een huis tuin en keuken gebruiker?
Bsd of linux blijft onder 1 % marktaandeel.
Dus zo boeiend dat er zulke verhalen worden verteld.
Pffffffffff
Atheros? Dan moet je wel een heel obscuur exemplaar hebben, want dat is nou nét het merk dat het altijd gewoon doet. Goed, niet onder de meer fundamentalistische distro's zoals Debian die weigeren firmware mee te leveren als daar geen broncode bij zit, maar de Ubuntu's en Mints van deze wereld werken direct met Atheros. Al jaren.
Ik begrijp niet wat je met deze reactie wil zeggen. Ga je nu een heel OS de schuld geven van het feit dat een hardwarefabrikant weigert een SDK beschikbaar te stellen aan mensen die in hun eigen tijd en op eigen kosten het werk van die fabrikant willen doen?
De licenties zijn wel compatible, maar de systeemarchitectuur niet. BSD heeft voor deze dingen zelf ook voorzieningen, vaak al veel langer dan Linux, die de Gnome-devs steeds meer lijken over te slaan ten faveure van relatief nieuwbakken zaken als systemd. Hetzelfde gebeurt met GEM en KMS. Een 100% Linux-isme dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat de Ironlake grafische chipset van Intel niet werkt on de FreeBSD tot FreeBSD z'n kernel compatible maakt. Dat gebeurt nu wel, en je kunt er ook al wel mee werken, maar het zal pas FreeBSD 10 worden voordat het stabiel is.
Daar wist ik niets van. Zijn de licenties van Dbus en Systemd niet compatibel met die van de BSD's? Ik zal er eens een paar zoekopdrachtjes aan spenderen, want ik heb dit thema nog niet eerder als een probleem gezien.
Als deze reactie een afspiegeling is van je reacties op een Linux forum, dan kan ik me de botte reacties voorstellen. Ik zie wel vaker vragen op forums waarin de gebruiker een antwoord eist binnen 5 minuten anders "dondert" hij dat "Kut Linux" er direct weer af en kunnen die "Loekies" het zelf uitzoeken.
Wees dan niet verrast als het antwoord is, "Don't let de door hit you on the way outside. Bye!"
Veel ervaren Linuxgebruikers zijn net zo gefrustreerd door de belabberde hardwaresupport vanuit de fabrikanten, dan beginnende gebruikers. Hierdoor is er niet altijd een pasklaar antwoord. Erom jengelen maakt dat niet anders.
Als het uit de doos niet werkt, en je wil zelf niet experimenteren, dan kan je in dat geval beter lekker bij Windows blijven. Echt, no hard feelings. En dan zal ik Windows ook niet niks noemen.
exact herzelfde met Linux, dan is dat het bewijs dat linux slecht is. Het meten met twee maten op dat vlak blijft me verbazen.
Als in Windows 7 of 8 hardware niet ondersteund wordt, dan vervloeken we de hardware leverancier. BebeurtIk heb het echt letterlijk gezien.
Linux installeren, draadloos werkt niet binnen 5 minuten, "Zie je wel dat het niet werkt!"
Windows installeren, verbinden met een draad aan de router, uren het net afschuimen om een oude xp driver te vinden en installeren in Windows 7, "Zie je wel, Windows 7 doet het tenminste!"
Ik zeg niet dat het hier ook zo is, dat Linux slecht is omdat hardware boeren weigeren het te ondersteunen is natuurlijk onzin. In mijn ervaring vind Linux meer hardware bij installatie. Pas als je de hulp van de hardware fabrikanten erbij haalt loopt Windows weer in om uiteindelijk te winnen.
Dus niet Windows of Linux, drivers en hun leveranciers zijn het probleem. Ik zou wensen dat die hakketakkende fans dat nu eens onthielden.
Dat kan best zijn , maar hier zit dus de gebruiker mee.
Niet dat Ati en zeker niet dat linux getuige van hun botte reacties tegen beginnende gebruikers zoals mij bijvoorbeeld.
Moet ik even zien wat die linux loekies zoals schrijven?
Linux is ook niks.
Dat bewijst allang het geklooi om mijn wireless met atheros chipset aan de gang te krijgen.
Nooit gelukt en internet met een draad heb ik niet,dus ja linux is dus duidelijk niet af en totaal mislukt als desktop besturingssysteem.
Draadloos hoort te werken,klaar,zonder geklooi met firmware of kernel drivers gecompileert gedoe
Gnome raakt ook steeds meer doordrenkt met Linux-ismen (dbus, systemd), waardoor het voor bijvoorbeeld de BSD's steeds moeilijker wordt om deze desktop nog aan te bieden. Het lijkt welhaast of er een Linux-gebaseerd Gnome-OS moet komen ofzo.
Ik heb de indruk dat de ontwikkelaars van Gnome uit het oog waren verloren dat Linux draait om keuze. Daarop werden ze steeds vaker en vanuit steeds meer hoeken aangevallen.
Het lijkt erop dat het nu eindelijk tot ze is doorgedrongen.
Dat gebeurt ook volop. Wat alleen wel lastig is, is dat je aan de buitenkant niet kunt zien hoe de maatwerkchips op een videokaart geprogrammeerd moeten worden. Dat mag je als OSS-driverbouwer dir trial-and-error fijn zelf uitzoeken en dat zorgt er weer voor dat de ontwikkeling lang duurt en foutgevoelig is. ATI maakt zelf wel drivers, maar die zijn bar slecht van kwaliteit en ook nog eens closed-source zodat er niet eens aan meegewerkt kan worden. Gemiste kans voor ATI.
Linux is overigens geen UNIX. En zelfs al was het dat wel, dan schreven de drivers zich nog steeds niet vanzelf.
Maar het is toch unix, dan schrijf je die drivers toch gewoon zelf :-p
Je zegt het zelf: de drivers en daarvoor moet je bij ATI zijn, niet bij Unity. Dat ATI zelf geen fatsoenlijke OSS-drivers maakt is namelijk een keuze van ATI en van niemand anders. Is je driver wel OK, dan werkt Unity ook goed.
Onzin, Unity ondersteunt die kaart gewoon niet fatsoenlijk met de OSS drivers.
Dat ligt niet aan Unity maar aan ATI.
UNITY :(
Het is in een woord gewoon zwaar kl-te, Een ATI X300 gpu ondersteunt hij niet dus 3d-accereleratie is er niet :(!
Ik heb ook Unity aan de kant geschoven en ben over, nu op Gnome Remix. Waar de basis van Unity is wat het is, zie je nu langzamerhand dat Gnome beter en beter blijft worden en naar mijn idee als UI Unity voorbij is gevlogen. Na het zien van 3.8 wordt ik hierin alleen maar meer bevestigd.
Cinnamon is erg prettig idd.
Voor mij geen Unity of std. Gnome 3 meer.
Zodra ontwikkelaars gaan praten met marketing brabbels als "gebruikerservaring" en dat soort buzzwords word ik meestal argwanend. En meestal terecht. Het betekent dan dat ze dingen herontworpen hebben van uit iets wat prima werkte naar iets waar 9 van de 10 gebruikers niet op zitten te wachten.
Ik denk zeker niet dat je de enige bent die Gnome3 een plezier vind maar als je het vergelijkt met Unity uit Ubuntu dan zal Gnome3 inderdaad een genot zijn.
Hier worden de PC's standaard direct teruggezet naar een Gnome2 omgeving.
Ben ik nou de enige die GNOME3 al vanaf het begin een plezier vindt om mee te werken?
Damage control. Lijkt het inderdaad op. Beetje laat. Er zullen ongetwijfeld heel wat gebruikers zijn die het arrogante gedrag van deze ontwikkelaars voorgoed zat zijn en gewoon MATE of Cinnamon blijven gebruiken.
Ze zullen bij gnome wel geschrokken zijn van de door de Mint distro ontwikkelde en erg populaire Mate (fork van gnome2) en Cinnamon (gnome3 die op 2 'lijkt') desktops.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zullen we maar denken. Nieuwe features en eigenwijze developers zijn allemaal prima, zolang het maar optioneel is.
En voor een rest moet een desktop vooral 'uit de weg' gaan zitten. Zo vind ik de screenshots nog steeds juist een toonbeeld van hoe het niet moet - onnodig groot (voor slechtzienden ofzo?), veel verspilling van white space, en een menu met te weinig opties dat te veel ruimte inneemt. Maar allicht zijn er anderen die dit wel fijner vinden - lang leve open source, keus genoeg :)
Reageer
Preview