
Chromium jaagt Linux-community op de kast
Verwijderen van support voor Linux-bestandssystemen veroorzaakt onrust.
Een beslissing om voortaan geen externe media te ondersteunen met het EXT2, EXT3 en EXT4 bestandssysteem heeft tot onrust geleid op het officiƫle forum van het Chromium-project. Tientallen gebruikers deelden hun verbazing en onvrede.

Chromium jaagt Linux-community op de kast
Een beslissing om voortaan geen externe media te ondersteunen met het EXT2, EXT3 en EXT4 bestandssysteem heeft tot onrust geleid op het officiƫle forum van het Chromium-project. Tientallen gebruikers deelden hun verbazing en onvrede.
Chrome en Chromium bieden niet langer ondersteuning voor de Linux-bestandsystemen EXT2, EXT3 en EXT4. Reden voor deze beslissing? "Het wordt weinig gebruikt", aldus leidende Google-developers. Mede-ontwikkelaars en gebruikers gaan niet akkoord met deze summiere uitleg en eisen dat de beslissing wordt teruggedraaid.
Het idee voor het droppen van de support voor EXT2, EXT3 en EXT4 werd al eind vorig jaar opgeworpen, maar pas onlangs in Chromium en Chrome doorgevoerd. Hierdoor kunnen gebruikers hun browser niet meer verbinden met deze gekoppelde Linux-bestandssystemen, wat tot gevolg heeft dat Chromebooks officieel niet meer met zulke externe media kunnen werken. Chromium, de open-source testversie van de Chrome-browser, is met name onder Linux-gebruikers populair en die spreken dan ook schande van de beslissing.
Beslissing lijkt niet definitief
"Is dit soms een 1 april grap?", vraagt een gebruiker zich af. Een andere zegt: "Google is opnieuw Linux-gebruikers aan het pesten." Tientallen commentaren later probeert een Google-ontwikkelaar het rumoer te sussen. Namens het developerteam zegt hij dat ook binnen deze groep meningsverschillen zijn ontstaan. Of de feature terugkomt is niet zeker: "Ik kan geen beloften doen, maar ik ben er zeker van dat we deze situatie kunnen verbeteren", aldus een programmeur.
Sinds twee weken Chromium er af geknikkerd. Browser is te gulzig met geheugen en resources.
Als 2e browser op Kubuntu server nu Arora in gebruik, op Chakra Toughbook nu Rekong als 2e browser.
1e browser blijft Firefox.(ik heb een 2e browser ivm andere engine indien nodig)
Lees die issue-tracker. Een ontwikkelaar gooit een compleet losse flodder op en de pers duikt er als ratten op terwijl andere ontwikkelaars hem al terugfluiten. Dit gebeurt vrijwel dagelijks in de bugtrackers van grote projecten, niet bijzonders te zien.
Je vergist je. Wat nieuw is is dat de pers belang heeft bij een negatieve beeldvorming van open source projecten. Wie zou de sponsor zijn?
""Beeldvorming van de open source community"" is heel goed in staat zijn eigen ruiten in te gooien. Dat doen ze al jaren en fantasten zoals jij zijn daar zeker debet aan.
Ruzies in open sopurce projecten zijn aan de orde van de dag. Recent waren er weer wat treurige voorbeelden te lezen hier.
Veel forks ontstaan niet door technische wensen maar door ordinaire ruzies.
Open your eyes man..
zei onze microsoft terrorist die er alles aan doet open source concurrentie te verwonden omdat zijn eigen ideologie geen enkel fatsoenlijk product meer weet te ontwikkelen. Hoe lachwekkende het wordt (bv een surface die een IPAD wordt genoemd) hoe destructieve de opstelling wordt. Gelukkig is er geen aanwas omdat de windows ideologie niet veel mensen meer aanspreekt. Die zijn er klaar mee want de beeldvorming is: windows==malware/spyware wordt steeds trager en hangt om onverklaarbare redenen.
Alsof linux wel een fatsoenlijk produkt weet te ontwikkelen.
Gewoon een bijeen geraapt zooitje wat voor geen meter werkt.
Iemand die Outsider een Terrorist noemt is gewoon lachwekkend en niet serieus te nemen.
Linux ontwikkelt niets
Nee dat is ook duidelijk ja gezien de kwaliteit.
Ik betwijfel of het je wel duidelijk is.
Wanneer kom je weer terug in de werkelijke wereld, i.p.v. jouw fantasie wereld?
Hoe noem jij jezelf dan, met die rode waas voor jouw ogen, als er in een artikel de naam MS staat?
Die beeldvorming slaat geheel op jouw doelgroep, niet in de normale wereld met gewone gebruikers.
De werkelijkheid is dat men overgestapt is naar tablets en smartphones zonder windows. Werken met computers is weer fun.
Zelfs in deze paar zinnen weet je jezelf tegen te spreken ;)
Knap!
Die computers draaien nog steeds voor het overgrote deel namelijk op windows ;)
Maar je hebt gelijk, werken daarop is weer fun ( wa shet voor veel windows gebruikers al vele jaren trouwens)
Ruzies zijn overal aan de orde van de dag.
Bij opensource is alles veelal openbaar, dus ook de ruzies..
Misschien begrijp ik het verkeerd, maar ik neem aan dat dit over Chrome-OS gaat en niet over een browser.
Dus waarom zou een Linux gebruiker er boodschap aan hebben dat een ander OS geen ext bestandsindeling ondersteund.
Och, dit is weer een typische WW-sensatie-kop. Klok en klepel en zo.
Het gaat over het niet meer ondersteunen van ext2,3,4 filesystemen onder Chrome-OS. WW heeft Linux gelezen, want ext2,3 en 4 worden voornamelijk onder dat OS gebruikt, en ze hebben iets met Chrome gezien, dus vandaar deze kop.
Helemaal in Telegraaf stijl zou een kop geweest zijn als: "Google verklaart Linux de oorlog", of zo iets.
Chromium is toch open source? Dan bepaalt Google toch helemaal niks?
Dan heb je een verkeerd beeld bij opensource.
Ik kan me er niet druk om maken.
Zelfs zo 'niet druk', dat je er helemaal naar webwereld voor geopend hebt, ingelogd en de moeite hebt genomen om er wat over te schrijven.
Right....
Ja.
Google ondersteund de open source gemeenschap
Google is niet evil
We zullen het allemaal wel weer verkeerd begrepen hebben ;-)
Dat doen ze inderdaad, ze steken veel tijd en geld in diverse opensource projecten.
Het al dan niet ondersteunen van een bestandssysteem heeft dan ook niks te maken met al dan niet ondersteunen van opensource.
Beetje een vreemde kop. "De" linux community zal het namelijk een worst zijn.
Google draait intern volledig op Linux. Dat alleen al zijn voldoende klanten. Het moet een politieke bedlissing zijn geweest. Redhat gebruikt default ook geen ext meer maar xfs.
de runner up is btrfs.
Zoals iemand al eerder zei, een browser heeft niks met een filesysteem te maken maar ja als de browser je OS is doe je vreemde dingen.
Zie hier: de macht van de massa.
Linux wordt gewoonweg (te) weinig gebruikt en is dus niet interessant genoeg voor softwaremakers om daar nog rekening mee te houden.
Alhoewel Linux een fantastisch product is, is dit ook een logische stap.
Momenteel wordt Linux alleen nog gebruikt door vele IT-ers of applicatiebeheerders .... maar de massa zit op een ander platform te werken.
Er wordt toch ook geen software meer gemaakt voor de destijds veelgebruikte Commodore 64 of Atari uit de jaren 80. ... Innovate or Die
Beter gezegd : Linux wordt weinig op de desktop gebruikt.
Daarbuiten is Linux heer en meester.
Helemaal gelijk ....
Ehm. Een browser hoort helemaal geen verstand van filesystems te hebben, maar gewoon filesystem-agnostisch te zijn. Daar zijn fs-drivers voor, en die splitsing van verantwoordelijkheden is alleen maar goed. Zelfs dingen als extended attributes gaan normaalgesproken via een generieke interfacing, dus ik zie 't probleem niet zo?
Waar het eigenlijk om gaat is ChromeOS. De ontwikkelaars hiervan willen dus ondersteuning voor de bestandssystemen ext2/ext3 & ext4 voor externe harde schijven uit ChromeOS halen. Heeft inderdaad niets met de browser te maken.
Het rare is dat ChromeOS op Linux gebaseerd is.
Google hoeft 0 moeite voor de support te doen aangezien het al in de kernel zit.
Het gaat denk ik ook niet om de moeite, maar meer een bewuste push om mensen hun data eerder in de cloud te zetten.
Waarom zouden ze dan fat en ntfs support wel behouden? Dit is eerder een kwestie van lakse programmeurs die hun luiheid afwentelen op de gebruikers.
Het schijnt te gaan om "wat wordt het meest gebruikt" en "wat wordt weinig gebruikt" ... Er zijn kennelijk weinig ChromeOS gebruikers die externe data dragers van ext2 ext3 of ext4 voorzien.
Ik dat mensen die ext* op externe datadragers zetten niet degenen zijn die ChromeOS gaan gebruiken
Ben ik met je eens. ChromeOS is gericht op de gewone consument die niet erg specifieke dingen doet met een computer. Aangezien zowat alle externe datadragers al met een MS bestandssysteem worden geleverd, en dat dus kennelijk gewoon werkt in ChromeOS, is er voor die gewone consument totaal geen reden om dat bestandssysteem te wijziging.
Iedereen hun cloud in trekken is inderdaad een heel aannemelijke strategie. Maar als je zo graag een alternatief wil zijn voor Microsoft-producten (office, OS) dan is het niet handig als je wel FAT/NTFS ondersteunt en geen ext2/3/4. Of slopen ze gewoon alle support voor externe (non-cloud) opslag eruit? Dat zou wel helemaal geniaal zijn...
Googel staat de laatste tijd ook vi9jandig tegenover externe opslag. Android moet je sinds 4.4 rooten en een hack als SDFix draaien om je geheugenkaart weer normaal te kunnen gebruiken.
Zeur niet. Ze hebben zich nooit voorgedaan als charitatieve instelling.
Dat je minder aandacht geeft aan een zeer kleine hoeveelheid gebruikers is normaal. Ik denk dat ze nog te veel aandacht krijgen. Het uitbrengen van Linux desktop applicaties is op geen enkele manier financieel te verantwoorden.
Het uitbrengen van Linux zelf was ook op geen enkele manier financieel te verantwoorden, maar toch is het nu alomtegenwoordig en worden er bergen geld aan verdiend. Het niet patenteren van het poliovaccin was financieel totaal onverantwoordelijk, om van het opstarten van het Apolloproject nog maar te zwijgen (maar daardoor hebben we nu wel microcomputers en draadloze massacommunicatie).
Dat een klein groepje een leuke hobby heeft lijkt mij dat wel even iets anders dan de uitvinden van het Poliovaccin.
En waarom is het uitvinden van het poliovaccin dan geen hobby volgens jou? Daar werkten minder mensen aan dan aan Linux of zelfs Chromium en ze verdienden er nagenoeg niets aan.
Daarbij is nu juist Google een bedrijf dat er bekend om staat haar diensten en software gratis aan te bieden en geen traditionele marketingstrategie te hanteren.
Chrome onder ChromeOS *is* een linux desktop-applicatie...
Verder is het natuurlijk een kip/ei kwestie. Als je als gebruiker keer op keer in de kou gezet wordt omdat developers geen zin hebben om support voor linux te bieden, dan zullen ook steeds meer mensen afhaken en naar windows/osx overstappen en kan men uiteindelijk zeggen "zie je wel? Niemand gebruikt nog linux op de desktop!". Ja, gek he? Zoiets noemt men een "self fulfilling prophecy".
Maar daarom mogen ze best zeuren,
Alsof je als minderheid niet je mening mag geven...
Google is weer eens aan het pesten. Laat zien dat ze niets hebben met open source wanneer er geen geld mee te verdienen is.
Ze zijn ook geen filantropische instelling. Waarom iets ondersteunen, waar bijna niemand gebruik van maakt, waarom daar resources besteden, als ie ook aan beter resource besteed kunnen worden?
Maar het is toch opensource? Dan maakt men toch gewoon een fork? Dat was toch het hele grote voordeel van OS?
Wel eens van Goobuntu gehoord? de interne desktop van Google.
Google heeft ook een paar honderd duizend Linux servers, maar dat verdienen ze geen geld mee hoor ;-)
tja als je er moeite voor meot doen, je moet er meer moeite voor doen om het uit te schakelen. Het staat standaard in de kernel config aan.
Reageer
Preview