
Sun geeft broncode Solaris vrij
Sun is van plan de broncode van zijn Solaris-besturingssysteem vrij te geven onder een open-sourcelicentie. Details wil de fabrikant nog niet geven.
Sun is van plan de broncode van zijn Solaris-besturingssysteem vrij te geven onder een open-sourcelicentie. Details wil de fabrikant nog niet geven.

Sun geeft broncode Solaris vrij
Sun is van plan de broncode van zijn Solaris-besturingssysteem vrij te geven onder een open-sourcelicentie. Details wil de fabrikant nog niet geven.
Sun Microsystems heeft de afgelopen maanden al enkele hints gegeven waaruit viel af te leiden dat er wellicht gewerkt wordt aan een open-sourceversie van Solaris.
Het bedrijf wil vooralsnog echter geen belangrijke details, zoals welke licentievorm Sun gaat gebruiken en of alle componenten worden vrijgegeven, bekendmaken.
"Het bevindt zich momenteel nog in de ontwikkelfase", zegt Russ Castronovo, woordvoerder van Sun. "We zitten in de bedenkfase. Er zijn nog wel een miljoen details die we moeten uitwerken."
De discussie omtrent een open-sourcevariant van Solaris wordt binnen Sun al langer gevoerd, bevestigen bronnen binnen het bedrijf. Tot voor kort stelde directeur Scott McNealy zelfs nog dat het weinig nut had voor zijn bedrijf om zo'n waardevol product vrij te geven.
Sun heeft overigens al wel enkele open-sourceproducten op de markt gebracht, waaronder OpenOffice en Tomcat, maar weigerde tot nu toe zijn belangrijkste producten (Solaris en het Java-platform) vrij te geven.
Sun is volgens Eric Raymond, oprichter van het Open Source Initiative, aan de late kant met zijn beslissing. Het bedrijf zal volgens hem dan ook haast moeten maken. "Als ze dit niet binnen zes maanden gedaan krijgen, maakt het helemaal niets meer uit omdat Linux te hard groeit."
Sun heeft inmiddels een aanzienlijk deel van zijn omzet verloren aan Linux-servers die draaien op goedkope Intel-gebaseerde systemen.
Uit cijfers van marktonderzoeker IDC blijkt dat de verkopen van Linux-servers in een jaar tijd met 57 procent is gestegen. De verkoop van Unix-servers daalde in diezelfde periode echter met 3 procent.
Rogier:@Mike; Ik kan meerdere redenen bedenken om Solaris als OS te kiezen. Ten eerste is het een uiterst betrouwbaar en stabiel systeem, dat ook onder zeer hoge load stabiel werkt. Ik ben het met je eens dat de voordelen minder zichtbaar zijn als het gaat om bijvoorbeeld een simpele webserver, maar de voordelen op de zwaardere systemen zijn aanzienlijk. Niet in waarneembare snelheid, dat vind ik persoonlijk ook niet de sterkste kant, maar wel in doorvoer 'throughput', schaling en beheerskosten. Mijn ervaring is dat Solaris in combinatie met Sparc hardware, een zeer fijne combinatie is. Uptimes van meer dan 800 dagen zijn geen uitzondering. Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar ik vind het altijd een beetje jammer dat door de sterke punten van Linux de andere OS'en helemaal uit het oog verloren worden, en dat de keuze voor linux in bepaalde kringen vaak een vanzelfsprekende is, terwijl dat niet altijd de beste keuze is. Wat de kosten betreft is Solaris volgens mij vrij te gebruiken tot 8cpu's. Tot slot wil ik alleen maar zeggen, kies een OS waar je je lekker bij voelt, en kies een OS dat het meest geschikt is voor de 'task-at-hand'.
eprogrammer:Hier weer een typisch staaltje onbegrip over open source...
Open source gaat toch over 'not like free beer'?
Toch zie ik massa's linuxisten, beweren dat Linux 'gratis' is en hier dus via Mike bijvoorbeeld, dat de licentiekosten van Sun zo hoog liggen.
Integendeel, als Sun hun software open-source maakt, dan is die source code dus ook vrij.
Dat linuxisten open-source voor geen meter begrijpen bleek ook weer toen ik zo'n sektant bij mij op visite had. Hij begreep niet waarom mijn eigen source code niet 'open' is. Ik legde hem eenvoudig uit,dat ik met een eenvoudige download + SETUP van 10 minuten (mijn product) moeilijk mijn investeringen kan terugverdienen door distributiekosten te rekenen.
En dat andere 'concurrenten' eenvoudig zonder investering mijn source-code 'doordistribueren', mij geen winst oplevert.
Reageer
Preview