Regering positief over ACTA, Brussel niet

door

acta

door

Analyse - Terwijl minister Verhagen de ACTA verdedigt, kritiseert de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel datzelfde verdrag.

In een negen pagina's tellende Kamerbrief weerspreken minister Maxime Verhagen (EL&I) en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) de zorgen over de uitwerking van de ACTA. Ze antwoorden concreet op de Canadese professor Michael Geist die het Europarlement toesprak.

Parlement zat te slapen

Verhagen en Teeven ontkennen dat ACTA stiekem opgezet is, al had het wel 'transparanter' gemogen. De Tweede Kamer is vanaf september 2009 op de hoogte via brieven en Nederland heeft zijn zegje gedaan via diverse gremia. Maar voor succes van onderhandelingen is beslotenheid nu eenmaal noodzakelijk, aldus Verhagen en Teeven.

"Ook het feit dat over ACTA niet kon worden onderhandeld in het kader van de World Trade Organisation (WTO) of de World Intellectual Property Organization (WIPO), omdat er onder de leden hiervan onvoldoende bereidheid was om problemen op het gebied van de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten op te pakken, heeft bijgedragen aan de harde afspraken over vertrouwelijkheid van de onderhandelingen", staat in de brief.

De regering suggereert verder dat parlement en volk zaten te slapen, want al in 2010 was er een internetconsultatie over ACTA, waarvan de Nederlandse tekst inmiddels al twee jaar openbaar is. Ook vinden ze dat er vooral emotioneel wordt gereageerd op ACTA: "Een neveneffect van de vertrouwelijkheid bij de ACTA-onderhandelingen is, dat de publieke discussie soms meer over onderwerpen gaat die geen deel uitmaken van ACTA dan over het verdrag zelf. Ook professor Geist geeft hier blijk van voor wat betreft de door hem genoemde three strikes rules. Zoals wij al vele malen kenbaar hebben gemaakt heeft ACTA nooit voorzien in een three strikes-systeem voor inbreuken met betrekking tot internet."

Bestaande regels worden niet geraakt

Verhagen en Teeven verwachten dat de commotie zal afnemen en ook de World trade Organisation en rechtenclub Wipo zich ACTA zullen aantrekken. Ze hopen dat ACTA door de WTO zal worden omarmd en dat die werk zal maken van handhaving van rechten. Dit ligt moeilijk, bijvoorbeeld bij China.

De bewindslieden wijzen er verder op dat de Juridische Dienst van het Europese Parlement heeft gezegd dat bestaande Europese regels niet worden geraakt. Ze gaan echter niet in op de vraag waarom de Europese Commissie dan het Europese Hof erbij moet halen om dit alsnog bevestigd te krijgen. Verhagen en Teeven zeggen die stap te steunen. Ook de Raad van State (ex-minister Donner) buigt zich erover.

Paradoxaal klinkt ook hun uitgebreide beschrijving dat ACTA aan de huidige internationale en nationale rechtspraktijk in wezen niets verandert, terwijl ze wel pleiten voor ondersteuning van ACTA. Ook nu al zouden tussenpersonen vervolgd kunnen worden voor inbreuk op auteursrechten, is strafvervolging in principe mogelijk en kan bovendien ook uitlokking en medeplichtigheid aan schending van rechten eventueel strafrechtelijk worden vervolgd.

'Geen nieuwe ontwikkeling'

Hun conclusie: "Dit betekent dat Acta voor het Nederlandse strafrecht geen nieuwe ontwikkeling in gang zet. In Nederland blijft het uitgangspunt in het vervolgingsbeleid dat civielrechtelijke handhaving van intellectuele eigendomsrechten voorop staat. Als het algemeen belang in het geding is, dan kan er strafrechtelijk worden opgetreden."

Mocht de situatie in de toekomst een andere aanpak vergen dan de huidige, worden wetsvoorstellen daartoe altijd aan de Tweede Kamer voorgelegd. De volksvertegenwoordiging zal dus altijd het laatste woord hebben bij een eventuele uitbreiding van de opsporing of wijziging van de strafmaatregelen, zegt het Kabinet.

ACTA perkt de burgerlijke vrijheden noch het consumentenrecht in. ACTA biedt louter extra rechten voor bedrijven om hun rechten af te dwingen in de rechtszaal, de grenzen of via internet. Er komen geen nieuwe rechten, noch wordt de vervolging aangescherpt, maar de handhaving wordt ermee gediend. Aldus de regering.

Volgende pagina: Brussel kookt

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

brussel, acta, teeven, Ivo Opstelten

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.