Google geeft protocolbuffers vrij

door

google

door

Nieuws - Met de vrijgave van protocolbuffers hoopt Google een snel en efficiënt alternatief voor XML te bieden. De buffers zijn onder een open source licentie beschikbaar.

Google heeft zijn zogenaamde 'protocolbuffers' onder een open source licentie vrijgegeven. De 'lingua franca' van Google kan gebruikt worden voor het encoderen van verschillende types data, zoals dat nu vaak door XML gebeurt. Verwacht wordt dat na de vrijgave van de protocolbuffers er veel nieuwe webapplicaties zullen verschijnen.

Google zelf is al overstag

"Praktisch iedereen die bij Google werkt, gebruikt protocolbuffers", stelt de FAQ-pagina van Google. "We hebben een aantal projecten lopen die we via een open source licentie beschikbaar willen stellen, maar die gebruiken allen protocolbuffers. Vandaar dat we deze nu als eerste vrijgeven."

Volgens Google-ontwerper Kenton Varda verwerkt de zoekmachine duizenden verschillende dataformaten. "De meeste daarvan hebben een gestructureerde opbouw en zijn niet 'plat'. Daarom rijst bij ons al snel de vraag, hoe encoderen we dat spul?"

Het meest voor de hand liggende XML (eXtensible Markup Language) is niet efficiënt genoeg voor de eisen die Google stelt. Varda: "Wanneer onze systemen het druk krijgen, is XML een heel dure oplossing."

Met de protocolbuffers is het mogelijk om de datastructuur in één keer permanent vast te stellen waarna er met een gegenereerde source code geprogrammeerd kan worden en er uitwisseling met verschillende datastromen in verschillende programmeertalen kan plaatsvinden. Ook kan de datastructuur geüpdatet worden zonder dat bestaande programma's herschreven moeten worden die in het oude formaat gecompileerd zijn, aldus de documentatiepagina van Google.

10x kleiner, 100x sneller

Volgens Google kunnen protocolbuffers tot 10 keer kleiner en tot 100 keer sneller dan XML zijn. Toch behoud XML wel een aantal voordelen, geeft ook Google toe. "Protocolbuffers zouden geen goede manier zijn om een pagina met marked up tekst te maken, zoals bij HTML het geval is. Dit omdat het lastig blijkt om extra teksten in de bestaande structuur te voegen", aldus Google. "XML blijft altijd makkelijk te lezen en makkelijk te editten. Bij protocolbuffers, zeker in hun oorspronkelijke formaat, is dit niet het geval."

Google heeft een speciale downloadpagina klaargezet waar protocolbuffer compilers voor Java, C++ en Python zijn te downloaden.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

protocol, buffer

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.