20 jaar internet in Nederland en Europa

door

Glasvezel

door

Nieuws - Vandaag is het 20 jaar geleden dat Nederland als eerste Europese land werd aangesloten op internet. Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) viert het jubileum.

Op 17 november 1988, om half drie 's middags, ontving systeembeheerder Piet Beertema van het CWI in Amsterdam het historische e-mailtje waarin stond dat het CWI, als eerste instelling buiten Amerika, was verbonden met NSFnet. Dat academische computernetwerk groeide later uit tot het wereldwijde internet.

Europees oerknooppunt

Beertema was jaren voor dat moment al begonnen met de voorbereiding van het krijgen van toegang tot het Amerikaanse netwerk. Beertema's e-mail was de eerste vanuit Europa over een niet-militair netwerk. Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten op NSFnet. Nederlandse particulieren kregen pas in 1993 toegang tot internet.

Het CWI werd het belangrijkste internetknooppunt tussen Europa en de VS. Het Science Park Amsterdam, waar ook het CWI is gevestigd, is dat nog steeds dankzij de AMS-IX.

Ridder

Het CWI staat op een speciale site stil bij het jubileum. Daar is ook een kopie van de historische mail te zien. Ook vertelt Beertema op YouTube over het moment. Hij kreeg voor zijn werk in 1999 de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

jubileum, cwi, geschiedenis, historie

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.