
'SaaS bezorgt in 2012 20 procent zakelijke mail'
Gartner voorspelt dat 20 procent van de zakelijke e-mail eind 2012 loopt via SaaS en niet via mailservers van bedrijven zelf.
Gartner voorspelt dat 20 procent van de zakelijke e-mail eind 2012 loopt via SaaS en niet via mailservers van bedrijven zelf.

'SaaS bezorgt in 2012 20 procent zakelijke mail'
Gartner voorspelt dat 20 procent van de zakelijke e-mail eind 2012 loopt via SaaS en niet via mailservers van bedrijven zelf.
Consumenten gebruiken al langer webmail voor hun e-mail. Dat zijn soms diensten van de eigen provider, maar vaak juist niet. Daarmee zijn de gebruikers flexibeler voor het veranderen van isp. Bedrijven verkennen nu voorzichtig de voordelen van mail via SaaS (software as a service). Vermindering van de eigen ict-kosten, bijvoorbeeld voor beheer, is daarbij een voorname drijfveer.
Onderzoeksbureau Gartner stelt dat 20 procent van de zakelijke mailgebruikers eind 2012 hun berichten via een SaaS-oplossing verstuurt. Dat was in 2007 nog een schamele 1 procent. 'SaaS-mail' is volgens Gartner aantrekkelijk voor veel bedrijven. Dit heeft een directe - en flinke - impact op leveranciers van mailsoftware en gerelateerde producten. Hun potentiële markt krimpt volgens deze voorspelling namelijk met eenvijfde in.
Minder ict
Dit betreft niet alleen leveranciers van mailservers, maar ook ict-bedrijven die mail-gerelateerde zaken leveren als backup, spam- en virusfiltering, beheersoftware, mobiele mailtoegang en encryptie. De SaaS-aanbieders verzorgen die functies dan zelf voor hun klanten, die daardoor weer minder beheerwerk hebben.
Leveranciers van dergelijke producten kunnen dus wel overnameprooi zijn voor SaaS-aanbieders. Die hebben nu vaak nog gaten in hun productaanbod. Analist Matt Cain van Gartner verwijst naar de overname in 2007 van e-mailbeveiliger Postini door Google, die van netwerkbeveiliger IronPort door Cisco in datzelfde jaar, en Microsofts aankoop van online-mailbeveiliger Frontbridge in 2005.
Tussen nu en 2012 groeit de behoefte aan meer tools voor 'SaaS-mail'. Cain noemt beheer- en migratiesoftware, voor zowel lokale mail als de SaaS-uitvoering. Die twee komen namelijk ook samen in - al dan niet tussentijdse - combinaties. Dergelijke hybride oplossingen hebben weer eigen beheermogelijkheden nodig.
Mkb
Het daadwerkelijke verlies kan nog forser zijn, stelt Gartner-analist Cain. "De verloren kansen voor de traditionele aanbieders van e-mailproducten kunnen groter zijn dan die 20 procent doordat de early adopters van e-mail via SaaS juist de kleine en middelgrote bedrijven zijn. Het mkb vertegenwoordigt 40 procent van de markt gemeten naar het aantal ondernemingen die potentiële klanten zijn."
Aan de andere kant is het mkb weer minder genegen eigen mailsoftware aan te schaffen en te draaien, relativeert Cain. Grotere ondernemingen vertegenwoordigen dus een afzetmarkt met hogere verkoopkansen. Toch kijken die bedrijven ook naar SaaS, maar Gartner acht de kansen voor breed gebruik daar kleiner. Het onderzoeksbureau zet deze voorspellingen voor de mailmarkt uiteen in het rapport 'E-Mail SaaS Threatens Third-Party Vendors'.
Wij zitten met ons bedrijf nu een jaar op Google Apps met een kleine 300 gebruikers. Het bevalt uitstekend. We zijn zo langzamerhand vergeten wat het woord Spam ook alweer betekende, we zijn op de kop af 1 uur down geweest, onderhoud is er niet (alleen administratie). Het is de minst-onderhoudsgevoelige toepassing die we in huis hebben.
Wat betreft de privacy: gezien die niet-privacy gevoelige data vormde dat een aanvaardbaar risico.
Klopt, je weet het nu niet, maar Google is wel bezig met het plaatsen van gebruikersgegevens in datacenters die geografisch in de buurt liggen. Op termijn zou Google ook zijn diensten op maat kunnen leveren aan bedrijven waarbij ook contractueel wordt vastgelegd waar de data wordt opgeslagen, hoe deze beveiligd zijn en hoe ze worden versleuteld als de gebruiker inlogt. Ik heb geen idee of dat (financiëel) haalbaar is, maar technisch zou het naar mijn idee moeten kunnen.
Dat geldt alleen voor de gratis versie van gmail/google apps.
idd bij gevoelige informatie vraag ik me dat af of je dat moet uitbesteden.
Daarnaast wet je vaak niet waar het staan en staat jou data bijv in de usa dan kan de overheid er daar éénvoudig bij.
google bekijkt nu al jou mail om je advertenties op maat te kunnen geven. Nee het lijkt me niet echt goed om dat op grote schaal te gaan uitbesteden.
Voor bedrijven met 'gevoelige' informatie vraag ik mij af of het wel zo handig is om je al je email “in the cloud” te gooien. Denk bijvoorbeeld aan beursgevoelige data, patient gegevens etc. De afstand tussen 'eigenaar' van de email en beheerder wordt groter en heb je dus steeds minder zicht op wie er mogelijkerwijs bij je email kan. Het lijkt mij dat ook wel handig dat de email alleen leesbaar is voor degene van wie de email is maw de mail moet 'encrypt' zijn.
Het is voor een aantal branches inderdaad verplicht om dit soort zaken te regelen, maar daar kan ook binnen de cloud rekening mee gehouden worden. Denk aan serverruimten speciaal voor één specifieke branche of zelf organisatie. Door middel van routering kun je dit gewoon integreren in de bestaande infrastructuur.
Allemaal heel handig todat je voor een bank gaat werken die graag willen weten wie er verder nog op de server zitten en of de applicatie exclusief is voor hun diensten of dat er mischien ook nog andere klanten mee bediend worden.
Ehh dat weten we niet het draait in de cloud :)
Wij zijn in juli vorig jaar overgestapt en zijn uiterst tevreden. We hebben nauwelijks iets gemerkt van de storingen die er bij gmail zijn geweest, terwijl we voorheen regelmatig problemen hadden met onze lokaal gehoste email. Ik kan me dus erg goed voorstellen dat er een flinke stijging zit in het gebruik van dit soort services.
Reageer
Preview