
iTunes Store voert variabele prijzen in
Apple heeft de nieuwe prijzen voor nummers in de iTunes Store doorgevoerd. Het DRM-systeem is afgedankt.
Apple heeft de nieuwe prijzen voor nummers in de iTunes Store doorgevoerd. Het DRM-systeem is afgedankt.

iTunes Store voert variabele prijzen in
Apple heeft de nieuwe prijzen voor nummers in de iTunes Store doorgevoerd. Het DRM-systeem is afgedankt.
De prijzen van nummers in de iTunes Store verschillen kunnen nu variëren tussen 69 en 99 eurocent of 1,29 euro voor de duurste. De prijs wordt bepaald naar de populariteit van liedjes. De afgelopen vijf jaar verhoogde Apple de prijzen niet maar hanteerde een vaste prijs van 99 eurocent voor elk liedje.
Ook het DRM-systeem is nu afgeschaft voor alle nummers. Apple bood al meer dan een jaar DRM-loze muziek van EMI. Met de nieuwe afspraken wordt de DRM-vrije bibliotheek van iTunes uitgebreid met muziek van de andere grote labels Sony BMG, Universal en Warner Music.
Concurreren
Begin januari werd bekend dat niet alleen nieuwe muziek zonder kopieerbeveiliging te koop is. Apple zal samen met de labels de DRM van de al aanwezige catalogus in de iTunes Store gaan verwijderen. De miljarden reeds gekochte songs kunnen via iTunes voor dertig cent per song DRM-vrij worden gemaakt.
Apple concurreert met deze prijsaanpassingen ook meer met bijvoorbeeld Amazon waar nummers te koop zijn voor 79 en 89 dollarcent en de meeste albums van de hand gaan voor 6 of 10 dollar. Ondanks dat Amazon al een tijd goedkoper is dan de liedjes in iTunes is de muziekwinkel van Apple tot nog toe dominant.
Reken maar dat hun daar het meeste geld van zien, Apple was altijd al tegen variabele prijzen en tegen DRM. Net als dat gezeik de films hier via iTunes er nog niet zijn komt omdat die film industrie loopt te zeiken. En ondertussen lopen ze ook te zeiken het illegaal gedownload word.
Ze willen zoveel mogelijk geld aftroggelen van de consument en dan heb ik het nog niet eens over de prijsafspraken .... onderzoek resultaten van NL? hebben we nog steeds niet gekregen.
Daar zijn al talloze discussies aan verspild: je moet zijn bij de 'platenbazen'. Niet bij Apple of andere legale aanbieders; het geld blijft bij de grote maatschappijen hangen...
Volgens mij niet. De platenbazen hebben de prijsverschillen waarschijnlijk geeist. Maar of zij ook wat zien van die 30 cent die iTunes rekent om mijn reeds gekochte nummers DRM vrij te maken, betwijfel ik.
En hoeveel geld gaat er weer naar de uiteindelijke artiest?
Amazon voert nu eenzelfde prijsbeleid, en is niet goedkoper. Sommige nummers zijn bij A goedkoper, sommige bij B. (Er zijn nog meer spelers, niet vergeten he)
Dan moet je zeuren op de platen bazen, die zijn degene die dit willen, sterker nog gewoon afdwingen.
Erg vreemd is dat niet, aangezien Amazon alleen beschikbaar is voor klanten in de VS.
Bij mij is de verhouding oud/nieuw ongeveer 50/50. Dat recente muziek zonder DRM duurder is dan 'ouwe' muziek: terecht. Waar het mij om gaat, is dat als ik alle muziek die ik daar heb gekocht (1000+ nummers) wil omzetten naar DRM-vrije tracks, het me een half fortuin kost terwijl ik daar weinig voor terug krijg (alleen de DRM beperking verdwijnt, verder is het hetzelfde nummer). En, nogmaals, als ik tot volgende week had gewacht met het kopen van diezelfde tracks, had het me maar 69 cent per nummer gekost.
Ik koop bij iTunes vooral oudere muziek om de gaten in mijn collectie op te vullen. Dus wat jij zegt gaat niet voor iedereen op.
Dit vind ik toch redelijk kort door de bocht: wanneer je muziek aanschaft zijn dat vaak recente/nieuwe tracks. Daar ga je niet even 5 jaar mee wachten. Komt dus uiteindelijk op hetzelfde neer: recente muziek zónder DRM is dus duurder dan 'ouwe' muziek.
DRM verplichtingen zijn tot stand gekomen door de muziekmaatschappijen, niet door Apple. Vergeet daarbij niet dat het opwaarderen van je muziek ook leidt tot hogere kwaliteit!
En daar blijf ik me nu zo kwaad om maken. De trouwe klanten, die jaren geleden al hun vertrouwen aan het bedrijf gaven door ondanks DRM de muziek te kopen, worden nu gestraft. Als we hadden gewacht met het kopen van al deze muziek tot nu hadden we minder betaald dan we nu hebben betaald (nu 69 cent want oude muziek, indertijd 99 cent). En als we het dan toch DRM vrij willen, moeten we nog eens 30 cent extra gaan betalen. Schandalig!
Reageer
Preview