
Gratis wifi Heerlen heeft 'app store-model'
Ook Heerlen heeft gratis wifi in het centrum aangezet. Het pilotproject loopt twee jaar en bedruipt zichzelf via toepassingen.
Ook Heerlen heeft gratis wifi in het centrum aangezet. Het pilotproject loopt twee jaar en bedruipt zichzelf via toepassingen.

Gratis wifi Heerlen heeft 'app store-model'
Ook Heerlen heeft gratis wifi in het centrum aangezet. Het pilotproject loopt twee jaar en bedruipt zichzelf via toepassingen.
In het centrum van de Limburgse stad zijn afgelopen vrijdag 23 connectiepunten (nodes) aangezet om de omgeving van wifi te voorzien. Het netwerk is Heerlen Live gedoopt. De stad volgt Rotterdam op de voet waar in januari de binnenstad stilletjes werd voorzien van gratis gratis draadloos internet. Groningen werkt al al sinds 2006 aan stadswifi. Dat netwerk is online en dekt ongeveer een even groot deel van het centrum als Heerlen, plus de universiteitscampus.
Niet veel reclame
Inwoners en bezoekers van Heerlen kunnen daar wel gratis gebruik maken van draadloos internet. Iedereen kan inloggen na het accepteren van de gebruikersovereenkomst. De gebruiker ziet een open portal en kan meteen het net op.
Het is expliciet niet de bedoeling om veel reclame te gaan draaien, vertelt de Stichting Draadloos Heerlen aan Webwereld. Het netwerk moet zichzelf uiteindelijk bedruipen door professionele partners die diensten willen aanbieden via het netwerk, en daarvoor betalen. In de eerste twee jaar maakt de gemeente Heerlen de pilot mogelijk.
Noodzakelijk bijproduct
Volgens Fer Franssen, voorzitter van Stichting Draadloos Heerlen, is het gratis internet eigenlijk een 'noodzakelijk bijproduct'. De stichting wil in de komende twee jaar testen of er draagvlak is voor een dergelijke vorm van stads-wifi.
De stichting wil diensten aanbieden aan bedrijven en aan de overheid. Die kunnen applicaties ontwikkelen die gebruik maken van het netwerk. "Het gaat bijvoorbeeld om draadloze camerabewaking", zegt Franssen. De camerabewaking in Heerlen verloopt op dit moment via glasvezelverbindingen. Met behulp van het wifi-netwerk kan eenvoudig een tijdelijke uitbreiding van het camerasysteem worden geplaatst met ip-camera's.
Vergelijk het met de App Store
"Je moet het eigenlijk vergelijken met het gebruik van een iPhone", zegt Franssen. Daarbij kan de gebruiker in de App Store zelf bepalen welke applicaties hij wil gebruiken. "Wij hebben nog niet zoveel apps, maar we zitten ook aan het begin van de pilot."
Daarnaast heeft de gemeente een mobiele stadswandeling ontwikkeld waarmee bezoekers via het gratis netwerk de stad kunnen ontdekken. Als een gebruiker in de buurt van de schouwburg komt, is het mogelijk om direct het programma te bekijken.
"Kaartjes bestellen is nog net niet mogelijk, maar daar moet je in de toekomst wel aan gaan denken", licht Franssen toe. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden voor het aansluiten van betaald parkeren op het draadloze systeem.
De gemeente Heerlen wil met het project aantonen dat een dergelijk wifi-stadsnetwerk voor veel meer toepassingen te gebruiken is dan alleen voor surfen en het binnenhalen en verzenden van e-mail.
Netwerk management
Net zoals in Rotterdam is het Heerlense netwerk bedoeld voor gebruik in de openbare ruimte. "Als iemand slim genoeg is en het signaal naar binnen toe versterkt, dan kan dat natuurlijk", zegt Franssen. Dat is niet direct de bedoeling en hij benadrukt dat er geen garanties worden gegeven.
De gebruiker wordt niet op individueel niveau gevolgd, bijvoorbeeld met logins en logbestanden, maar bij zwaar gebruik wordt het internetverkeer wel afgeknepen. "Daar houden we gewoon toezicht op." De stichting heeft geen moeite met normaal thuisgebruik via het netwerk.
Ik ben helemaal met je eens, dat praktisch voor de gemiddelde persoon je privacy niet noodzakelijk wordt aangetast, *maar* ...
a) waarom dat wel de miljoenen aan kosten maken als het niet werkt.
b) privacy aantasting is een phenomeen waarbij dit niet daadwerkelijk gebeurt hoeft te zijn. Concreet voorbeeld: het bewaren van dna van onschuldige mensen is een privacy aantasting, alleen al om de situatie dat het dna bewaard wordt, het hoeft nog geen eens gebruikt te zijn.
Op zich vind ik het een mooi iniatief dat "onze" Limburgse stad Heerlen gratis wifi aanbied (alleen in centrum?).
Maar komop zeg, je gaat beveiligingscamera's toch niet laten draaien over een draadloos (makkelijk te kraken) verbinding?
Wederom wordt er weer veels te makkelijk over de beveiliging nagedacht :S
Als een man met een mes al niet gespot wordt, waarom ben je dan bang dat de camera's op jou letten?
Ehm. Groningen heeft wifi op de universiteitscampus, niet Heerlen.
Of camera's uitschakelen, natuurlijk, door het base-station waar de camera naar verbindt weg te drukken. Da's het nadeel van die draadloze verbindingen: ze zijn zo kwetsbaar.
universiteitscampus???? Sinds wanneer heeft Heerlen campus? er is toch open uni maar dat hoort eigenlijk meer bij Voerendaal..
Hele mooie dekmantel = gratie wifi hier
Werkelijke reden = "Het gaat bijvoorbeeld om draadloze camerabewaking"
Kom op zeg.. als ik van af de ikea richting Kerkrade rij door Heerlen kom ik wel geteld 42 camara's tegen op een stuk van ongeveer 8/9km.
Dat is ook een van de reden waarom ik ergens anders ga winkelen dan in Heerlen.Voel me niet veilig met big brother hijgen op me nek..
Tevens mooi voorbeeld.. Zondag liep iemand met een mes in zijn hals door Heerlen,is onder tussen overleden. Geweldig met die camara bewaking je hebt er dus niks aan. Anders was dit voorkomen of de dader gepakt..
Heel erg veilig ook.. Kan gelijk iedereen die gebruik maakt van het wifi meekijken met die IP camera's.
Reageer
Preview