
Uitvinder web hekelt sociale netwerksites en Apple
Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web, vindt sociale netwerksites een bedreiging voor het internet. Ook meent hij dat Apple te gesloten is.
Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web, vindt sociale netwerksites een bedreiging voor het internet. Ook meent hij dat Apple te gesloten is.

Uitvinder web hekelt sociale netwerksites en Apple
Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web, vindt sociale netwerksites een bedreiging voor het internet. Ook meent hij dat Apple te gesloten is.
Berners-Lee zegt dat gebruikers door sites als Facebook aangemoedigd worden om hun informatie in te leveren, die vervolgens hergebruikt wordt, maar niet gedeeld met andere websites. “Grote sociale netwerksites schermen informatie die hun gebruikers posten af voor andere sites”, zegt de web-uitvinder tegen Scientific American Journal.
'Gesloten silo van jouw data'
“Je sociale netwerkhomepage wordt een centraal platform, maar is een gesloten silo van content, waar je zelf geen volledige controle over hebt”, vervolgt hij. “Hoe meer dit soort architectuur voor websites toegepast wordt, des te meer wordt het web gefragmenteerd. Het belemmert het bestaan van het web als enkele, op zichzelf staande universele informatieruimte”, vindt hij.
iTunes afkraken
Ook uit Berners-Lee harde kritiek op Apple en iTunes. Hij vindt iTunes “gecentraliseerd en afgeschermd. Je kunt een iTunes-link alléén gebruiken met Apple’s gepatenteerde iTunes-programma. Je zit dan niet meer op het web, maar gevangen in een specifieke winkel. Het is geen open marktplaats. Hoe mooi sommige features ook zijn van de iTunes store, de evolutie ervan is beperkt door de gedachtenkronkels van één enkel bedrijf.”
Verder vergeet meneer ook dat het hele netwerk systeem door Amerikaanse defensie, Franse wetenschappers en Engelse commerciële bedrijven is opgezet.
Kortom zonder financiële instellingen met commerciële doeleindes had het hele internet nooit bestaan. En het Amerikaanse leger lijkt mij niet echt typisch van een instelling wat open is.
Gratis en non-commercieel is heel leuk allemaal maar het is gewoon totaal niet realistisch, het is alleen maar idealistisch. En dat werkt gewoon niet in deze maatschappij.
Wat is er dan mis met de interface?
De dock is namelijk ook ontstaan op basis van NextStep.
De interface vind ik juist heel erg natuurlijk aanvoelen, iets waar ik juist bij windows en linux continue tegen aanliep.
Er zijn wel duizenden wegen voor een goed interface maar bij de meeste mist het hele look and feel.
Dus mijnheer vindt Apple te gesloten?
Kan dat eigenlojk wel: " te gesloten"? Dicht is toch dicht? Er zijn vast tal van bedrijven waar je nooit iets van hoort in de media. Mijn ex-werkgever was er zo een: "Hunter douglas". Meestal zijn dat bedrijven die je niet mist als ze gesloten zijn, je merkt eigenlijk niet dat je er weinig over hoort omdat ze niet de "impact" als Apple hebben in iemands leven. Maar zodra zo'n bedrijf die impact wel krijgt, heten ze ineens "gesloten" te zijn. Dus is het nogal relatief en volkomen on interessant.
En wat sociale sites betreft: dat heb ik altijd zeer onzinnig gevonden, de wereld vertellen over je leven en dat je net naar de wc bent geweest en morgen (handig voor de inbreker) op vakantie gaat....
Als je het originele artikel gelezen had, dan had je kunnen vaststellen dat Apple iTunes als voorbeeld genoemd werd. Dit is ook logisch omdat dit system zo bekend is en dus de meesten van ons zich iets bij zo'n voorbeeld kunnen voorstellen.
In contrast, not using open standards creates closed worlds. Apple’s iTunes system, for example, identifies songs and videos using URIs that are open. But instead of “http:” the addresses begin with “itunes:,” which is proprietary. You can access an “itunes:” link only using Apple’s proprietary iTunes program. You can’t make a link to any information in the iTunes world—a song or information about a band. You can’t send that link to someone else to see. You are no longer on the Web. The iTunes world is centralized and walled off. You are trapped in a single store, rather than being on the open marketplace. For all the store’s wonderful features, its evolution is limited to what one company thinks up.
Other companies are also creating closed worlds. The tendency for magazines, for example, to produce smartphone “apps” rather than Web apps is disturbing, because that material is off the Web. You can’t bookmark it or e-mail a link to a page within it. You can’t tweet it. It is better to build a Web app that will also run on smartphone browsers, and the techniques for doing so are getting better all the time.
Some people may think that closed worlds are just fine. The worlds are easy to use and may seem to give those people what they want. But as we saw in the 1990s with the America Online dial-up information system that gave you a restricted subset of the Web, these closed, “walled gardens,” no matter how pleasing, can never compete in diversity, richness and innovation with the mad, throbbing Web market outside their gates. If a walled garden has too tight a hold on a market, however, it can delay that outside growth.
total nonsense
En OSX is weer gebaseerd op OSX.
Wow! Je hebt helemaal gelijk. Ik vond de NextCube namelijk geweldig. Dus toen kon Jobs wel mooie dingen regelen.
Hmmmm, helaas heeft de user interface zwaar moeten inboeten toen de eerste OS-X uitkwam. Eigenlijk een belediging voor NextStep dat OS-X daarop is gebaseerd :-).
Je bedoelt dat OSX gebaseerd is op Nextstep. Het OS ontwikkeld door Next.
Next werd opgericht door Jobs toen ie uitgerangeerd werd bij Apple.
De cirkel is rond ;-)
PS. Beweren dat Nextstep niks met Jobs te maken heeft, is dus wel een grote kemel ;-)
Ja en helaas is er destijds protocol voor TCP/IP gekozen in feite had men veel betere protocollen destijds. History of the internet is wel interessant om te zien.
Dan ken jij de geschiedenis dus niet.
NextStep van het bedrijf Next was juist van Steve Jobs! daar zat Wozniak helemaal niet bij.
En OSX is weer gebaseerd op OSX.
Dus je hele beredeneringen kloppen niet.
Apple maakt tot de dag van vandaag nog steeds interessante producten.
Kijk maar eens wat de iPhone en iPad op de markt ter beweging heeft gebracht.
Overigens bestaat Apple al die tijd wel wat meer dan alleen uit Jobs en Wozniak :)
DRM vrij MP3 ....
Verder zijn het vaak juridische redenen.
Tevens heeft Apple wel de druk op de industrie zo hoog opgeschroefd zodat men DRM vrij konden verkopen.
Apple gesloten ... het is maar hoe je het bekijkt.
Darwin is anders behoorlijk open en maken ze gebruik van open standaarden.
Verder zijn er nog veel juridische aspecten aan internet winkels waar men zich heeft aan te houden. Dat iTunes gesloten is lijkt mij niks anders dan logisch. Elke webwinkel is in principe gesloten.
Ik begrijp zijn kritische punten ook niet.
Het lijkt mij eerder dat zijn visie niet meer met de tijd mee gaat.
In principe heeft hij (en zijn partners) alleen maar HTTP en HTML ontworpen ... volgens mij is het internet hedendaags wel iets veel meer dan dat.
Sorry hoor, maar ik kan me niet voorstellen dat NexTStep *iets* te maken heeft met Jobs. Mischien wel met Wozniak, maar ja, sinds die weg is bij apple maakt apple ook geen interessante spullen meer, alleen maar interessante marketing.
Jobs is een god.
Eigenlijk meer een schijnheilige...
oh..
Was als een grapje bedoelt....
Ik kan mijn door iTunes geïmporteerde muziek CD's gewoon afluisteren via VideoLAN.
Helaas is het echter niet mogelijk om Apple’s Keynote video's te bekijken Via de in Firefox geïnstalleerde plug-in van Videolan.
Ik krijg iedere keer een mededeling dat ik QuickTime dien te installeren, terwijl ik QuickTime filmpjes wel lokaal kan afspelen.
Let op: het gaat niet om de uitvinders van het internet, maar van het web.
Ik zie ARPANET net zoiets als een wiel. Maar zoals de uitvinder van het wiel niet de uitvinder is van de auto, is de uitvinder van ARPANET niet de uitvinder van het web.
Na het wiel kwam de kar, na de kar kwam paard en wagen er pas bij het plaatsen van een motor kon je spreken van een auto.
Zo was er na ARPANET ook nog TCP/IP nodig (paard en wagen) en met het hypertext systeem (een motor) was daar het web. En dat laatste systeem is bedacht door Robert Cailliau en Tim Berners-Lee.
zo is dat eigenlijk is jobs de uitvinder van het internet ;)
Dat niemand dat doorheeft..
Hoe kom je er nu bij dat muziek vanaf iTunes enkel en alleen geschikt is voor muziekspelers van Apple?
Wat hij wél bedoeld is dat Apple het aanbod los heeft gehaald van internet, en dus enkel via het programma iTunes (overigens voor Apple én Windows) kan worden aangekocht.
Typisch geval van 'de klok wel horen luiden'?
Mensen zetten er vaak meer op dan ze zelf denken.
Waanneer ze op vakantie gaan, goede info voor dieven. Hobbies, foto's enz leuke info voor werkgevers en ga zo maar door.
Ik riep elke keer het zelfde bij dit soort nieuwsberichten en ben erop gewezen dat er meerdere initiatieven zijn om dat te doen. Maar het zal nog wel een tijdje duren voor er eentje doorbreekt.
Hij de uitvinder van het internet??? dacht toch echt dat de grondslag van het internet ARPANET is wat ontwikkeld was door ARPA wat weer een onderdeel is van de Amerikaanse ministerie van Defensie.
En de term "Internet" werd in 1974 voor het eerst gebruikt in een document van Vinton Cerf en zijn manager, Robert Kahn, over TCP.
Maar hij is wel de bedenker en grondlegger van het World Wide Web (WWW), that's it dus geen uitvinder van het internet.
En vergeet niet dat de eerste webbrowser ooit het NeXTStep-programma WorldWideWeb, geïntroduceerd door Tim Berners-Lee in 1991. Berners-Lees NeXTcube-computer met NeXTStep was de eerste webserver ter wereld.
En laat nu NeXTStep de voorloper te zijn van Mac OSX, hij heeft het min of meer te danken aan Jobs. Mischien is het laatste iets te ver gezocht maar goed.
Sir Tim Berners-Lee zit goed in zijn rol als strateeg en visionair van het web. Hij heeft niet alleen gelijk dat Facebook en iTunes gesloten zijn, maar weet dat ook op een heel zuivere manier uit te leggen. Ik zou zeer benieuwd zijn hierop een weerwoord van Mark Zuckerberg en Steve Jobs te horen.
Nee, Ik vind het raar dat hij zo "boohoo" doet over Apple + iTunes. Er zijn zoveel anderen op het web en dit artikel doet erover dat het de enigste muziekwinkel is...
Los daarvan: Omdat Nederland een democratie is mogen we niet zeggen dat we Noord-Korea een beetje gesloten vinden?
Tim Brenners-Lee vindt het vreemd dat die andere muziekwinkels hun muziekjes voor alle muziekspelers leveren, maar iTunes alleen voor die van Apple. Als u dat niet raar vindt dan is de analogie met tankstations en automerken misschien handig: is het normaal dat automerk A eigen tankstations gaan oprichten die alleen benzine verkopen aan auto's van merk A? Is dat handig voor de klant, zelfs als de auto's van merk A "speciaal ontworpen" zijn voor benzine van merk A?
Op zich zou een uitbreiding van de openid gedachte daar best een rol kunnen spelen. Jij bent dan de bepalende factor waar het gaat om uitwisseling en wat je laat zien en aan wie.
Dan ligt de macht waar hij thuishoort: bij de eigenaar van de persoonlijke info.
Tim Berners-Lee is dus blijkbaar niet op de hoogte van dat er ook andere muziek winkels zijn op het web?
Aldus, Hij koopt zijn muziek bij iTunes omdat hij niet anders weet maar wel loopt te klagen dat iTunes alleen werkt met Apple? *Facepalm van de eeuw*
Volgends mij kan hij beter bij het maken van packets blijven...
Tijd voor een open variant van FB/Hyves?
Aan de andere kant: hoeveel info zet je op een sociale website? Zo schokkend is het allemaal ook weer niet (als het goed is).
Ik ben het met je eens, interessant punt. Ik had er eigenlijk nog niet op die manier over nagedacht.
Want er bestaat inderdaad niet echt een makkelijke manier om naar andere social provider over te stappen, behalve dan al je data opnieuw intypen.
Het mooiste zou wel zijn als facebook een soort api zou zijn, waar iedereen zijn eigen interfacje overheen kan gooien.
toch is zijn punt erg interessant.
Dankzij de grote toename van het web ontstaan diensten die tevens een bedreiging vormen voor de groei van datzelfde web.
Bedrijven profiteren van wat het web hun bracht maar brengen zelf te weinig terug en dat doet afbreuk aan het vrije karakter van het web.
Apple is gesloten. Dat is hun visie. Lang heeft dit matig gewerkt voor PC's, maar met de iPhone heeft het zijn kracht bewezen. Hardware en software in eigen beheer.
Ook sociale netwerksites proberen hun data (dat is namelijk hun enige waarde) te beschermen.
Tim Berners-Lee is voorstander voor het semantisch web. Dit staat hier 180 graden tegenover. Daar moet alles open zijn.
Ik denk dat beide vormen naast elkaar kunnen bestaan. Zoals dit tot nu toe ook doet.
Reageer
Preview