3 frisse zoekmachines

door

duckduckgo

door

Nieuws - Een startup moet veel lef hebben om een aanval te doen op de marktleiders Google, Bing en Yahoo. De zoekmachines Blekko, Qyo en DuckDuckGo durven het, maar heb je er wat aan?

Toch kan het in de technologiesector altijd gebeuren dat een dominante speler van zijn voetstuk valt. Denk maar aan Wang, DEC of zelfs Sun. Wie weet kunnen Blekko, Qyo en DuckDuckGo Google aanpakken.


Deze drie zoekmachines zijn de moeite van het proberen waard. Gebruik de tools bij je werk of als targets voor zoekmachine optimalisatie (SEO). En probeer de mislukking van Cuil te vergeten.

Blekko

Blekko heeft een aantal nieuwe trucs bedacht, waarvan slashtags de belangrijkste is. Hiermee kun je een kwalificatie toevoegen aan een zoekterm door deze achter een slash (/) te plaatsen. Als je bijvoorbeeld artikelen wilt vinden over Google Docs en die op datum wilt sorteren, dan typ je: Google Docs /date. Als je informatie over Google Docs wilt vinden in combinatie met draagbare computers, dan typ je: Google Docs /gadgets.

Er zijn al veel slashtags gedefinieerd, maar gebruikers kunnen hun eigen tags toevoegen zodat Blekko weet naar welke informatie gezocht wordt. Daarvoor moeten zij zich wel eerst registreren.

Blekko's zoekresultaten zijn niet overweldigend. Na een zoekopdracht op mijn eigen naam, de standaardmethode om een zoekmachine te testen, met de /date slashtag, bleek dat Blekko ‘Keir Thomas’ niet herkende als persoonsnaam. Vervolgens kreeg ik de afzonderlijke resultaten voor ‘Keir’ en voor ‘Thomas’. Is het herkennen van namen niet Les 1 in de ZoekMachine 101-klas?

Een andere originele eigenschap van Blekko is dat gebruikers resultaten kunnen aanmerken als spam, zodat ze van de lijst worden verwijderd. Bij die gebruiker verschijnen ze dan niet langer tussen de zoekresultaten.

Een andere eigenschap van Blekko die nuttig kan zijn voor bedrijven, is dat je SEO-data van een site kan zien door te klikken op de SEO-link onder de zoekresultaten. Helaas werkte dit ook niet vlekkeloos. Toen ik data wilde bekijken van een site die ik draai, beweerde Blekko dat die site gezamenlijk werd gehost met allemaal andere sites waarvan ik nog nooit heb gehoord. Dit komt ongetwijfeld doordat zij in het verleden hetzelfde IP-adres hebben gebruikt, bij het virtuele hosten door mijn provider. Het blijft echter misleidend.

Blekko is interessant maar heeft niet voor niets ‘beta’ onder zijn logo staan: dit is een zoekmachine van pre-release kwaliteit. Dat betekent wel dat het allemaal maar beter kan worden. Sommige tools zijn erg aardig en niet eenvoudig na te apen door Google.

Qyo

Deze zoekmachine is gebaseerd op het principe dat twee meer weten dan één. Qyo probeert het gezamenlijk zoeken aan het grote publiek te verkopen. Daarover wordt al langer gesproken in de zoekmachinewereld, met name door Google en Facebook die hun aanbod op die manier willen uitbreiden. Qyo is enigszins te vergelijken met het pas onthulde +1 van Google.

Voordat je mag zoeken, moet je je eerst registreren bij Qyo. Daarbij wordt je gevraagd een verbinding met je Facebook-account te maken zodat vrienden en kennissen er ook bij betrokken worden. Zonder vrienden blijft er weinig overeind van Qyo.

Zodra je bent verbonden met anderen, dan zijn al je zoekopdrachten via Qyo zichtbaar voor hen (en vice versa), tenzij je expliciet hebt aangegeven privé te zoeken. Zoekopdrachten verschijnen in een lijstje aan de rechterkant van het scherm. Je kunt commentaar geven op opdrachten van anderen, tips geven of vertellen wat zij fout doen, maar dat is het zo ongeveer. Je kunt niet hun zoekopdracht verfijnen, vergroten of veranderen. Dat is een beperking.

Een sterker onderdeel is de mogelijkheid om je in te schrijven voor groepen, aan wie je je zoekopdrachten kunt voorleggen. Op deze manier kun je ook nieuwe contacten leggen, als er iemand antwoordt tenminste.

Het is duidelijk wat de ontwikkelaars van Qyo voor ogen hadden: op de site kun je zien waarnaar je vrienden hebben gezocht, je kunt er commentaar op geven of gewoon chatten. Zoeken wordt op die manier sociaal.

Toch heb ik grote twijfels of iemand zijn zoekopdrachten op deze manier wil delen. Zoals iedereen denkt over een groot gevoel voor humor te beschikken, vindt iedereen zichzelf de beste Googler ter wereld. Het vragen om hulp kan dan een vernederende ervaring zijn.

Ook Qyo draagt een beta-icoontje maar is in werkelijkheid in de alfarelease fase. De site verscheen niet eens goed in mijn Google Chrome browser: tekst schoof over de grafische onderdelen heen.

Hoewel het een fantastisch concept is, had de uitwerking veel beter gekund, creatiever, intelligenter en verfijnder. Het zijn ook niet de zoekopdrachten die gebruikers zouden moeten delen, maar de resultaten. Dit is al met succes geprobeerd door sites als Delicious.com, dat sites markeert van gedeelde onderwerpen. Maar sociaal zoeken kan nog veel kanten op.

DuckDuckGo

In tegenstelling tot de bovengenoemde zoekmachines lijkt DuckDuckGo alweer een loot aan de stam van de Google-familie. Aan de andere kant: de site houdt rekening met je privacy, volgt je niet op het web en slaat geen zoekresultaten op, zoals Google doet.

DuckDuckGo biedt ook intelligente zoekmethoden. Zo plaatst de site suggesties in een rood kader bovenaan je scherm, op basis van informatie van sites als Wikipedia en Wolfram Alpha. Als je bijvoorbeeld zoekt naar ‘PC World magazine’ dan vind je informatie van Wikipedia en links naar verschillende andere sites met daaronder de gebruikelijke resultatenlijst.

DuckDuckGo beweert ook spamsites te weren: sites in de zoekresultaten die interessant lijken, maar slechts dienen als reclamefuik. Een andere interessant onderdeel is ‘bang searches’. Door een uitroepteken voor een sitenaam te zetten, kun je gebruikmaken van de zoekmachine van die site. Zo leidt ‘!wikipedia barack obama’ tot de resultaten over de
Amerikaanse president van Wikipedia's eigen zoekmachine. Er is een lange lijst met ‘bangs’ en sommige kunnen van nut zijn. Denk bijvoorbeeld aan !java, waarmee je relevante Java-documentatie van de site van Oracle kan vinden.

DuckDuckGo ziet er het beste uit van de hier besproken zoekmachines, maar de site biedt onvoldoende om gebruikers weg te trekken van Google. Maar voor wie een hekel heeft aan Google kan het een goed alternatief zijn.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

zoekmachine, cuil, Blekko, DuckDuckGo

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.