Groupon wil 750 miljoen met beursgang

door

groupon geld

door

Nieuws - Online-kortingsbonnenbedrijf Groupon wil met zijn beursgang 750 miljoen dollar ophalen. Beleggers lopen nog niet warm voor het bedrijf dat sinds de oprichting structureel verlies lijdt.

In navolging van sociaal netwerk LinkedIn gaat online-kortingsbonnenleverancier Groupon de beurs op. De nieuwste dotcom-onderneming die voor een beursgang kiest, heeft dat donderdag bekendgemaakt. Het Amerikaanse bedrijf wil daarmee zo'n 750 miljoen dollar (521 miljoen euro) ophalen. Het bedrijf wordt gewaardeerd op zo'n 4,75 miljard dollar (3,3 miljard euro), weet Het Financieele Dagblad (FD).

Miljoenenverliezen

Die hoge waardering is er ondanks het structurele verlies dat het in 2008 opgerichte bedrijf lijdt. Sinds de oprichting heeft het bedrijf 540 miljoen dollar (375 miljoen euro) verlies geleden. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte het bedrijf wel ongeveer 448 miljoen euro omzet maar kwam het verlies uit op bijna een kwart daarvan: 102 miljoen euro.

Bovendien stijgen de marketingkosten om nieuwe leden te trekken sneller dan de omzet, meldt de financiële nieuwsdienst Bloomberg. Beleggers vragen zich daarom af of de hoge waardering van de kortingsbonnenboer wel gerechtvaardigd is. Een groot risico zou bovendien zijn dat veel concurrenten op die markt ook snel groot kunnen worden.

Businessmodel niet uniek

“Bedrijven moeten winstgevend zijn of ze moet een zeer sterk businessmodel hebben dat tot winstgevendheid leidt", stelt analist Pat Becker van investeerder Becker Capital tegen Bloomberg. “We kijken ook naar de drempels voor toetreding tot deze sector en die zijn er niet", vervolgt hij zijn twijfels over Groupon.

Het bedrijfsmodel is namelijk eenvoudig te kopiëren. Mede daarom zijn er sinds de oprichting van de sociale kortingsbonnenaanbieder al zeker 500 meer of minder serieuze concurrenten opgesprongen. De sector groeit ook aan de afnemerskant snel, maar het is de vraag of Groupon zijn huidige grote marktaandeel wel weet vast te houden.

Zo heeft Google's mobiele betaaldienst (via NFC) ook sociale kortingen ingebouwd. En ook sociale netwerkreus Facebook zit niet stil.

Oprichter tempert optimisme

Groupon-opricht Andrew Mason tempert in de aanvraag voor de beursgang daarom al te optimistische verwachtingen over zijn bedrijf. “Zoals bij ieder bedrijf in een sector die pas 30 maanden bestaat zal het pad naar succes zowel hoogte- als dieptepunten bevatten. Briljante momenten maar ook blunders", stelt hij.

Sociaal netwerk LinkedIn ging eerder deze maand naar de beurs. Dat bedrijf haalde 350 miljoen dollar op. De waarde van LinkedIn verdubbelde binnen één dag naar 94 dollar per aandeel. Het zakelijke sociale netwerk zou haar aandelen op advies van banken te goedkoop verkocht hebben, maar de scherpe groei van het aandeel versterkte ook de vrees dat er een nieuwe internetbubbel gaande is.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.