IE verliest flink marktaandeel in 2011

door

ie firefox chrome

door

Nieuws - Internet Explorer heeft het afgelopen jaar zijn dalende trend versneld. De browser van Microsoft verloor veel marktaandeel in 2011, vooral ten opzichte van grote winnaar Chrome.

Microsofts Internet Explorer verloor in 2011 veel marktaandeel. Bij de twee bekendste trackers, Netapplications en Statcounter, verloor IE ruim 6 procent. Chrome komt als grote winnaar uit de bus. De browser groeide in een jaar tijd acht tot twaalf procent.

In het overzicht van Netapplications begon Internet Explorer met 58,4 procent marktaandeel, om het jaar af te sluiten met 51,9 procent. Bij Statcounter ging de browser van ongeveer 47 procent naar 38,7 procent aan het eind van het jaar. De grafieken van beide meetdiensten laten een sterk dalende trend zien. Die trend was al in 2010 ingezet, maar het afgelopen jaar versnelde de daling.

De grafiek van Netapplications over 2011. De blauwe lijn geeft het marktaandeel van Internet Explorer aan. Klik voor groot

De cijfers van Statcounter van januari tot december. Ook hier is het marktaandeel van Internet Explorer in het blauw weergegeven. Klik voor groot

Chrome is de grote winnaar

De grote winnaar van de browseroorlog lijkt Chrome te zijn. Google's browser begon het jaar volgens Netapplications met een aandeel van 5,3 procent en haalde in februari al een aandeel van tien procent, om het jaar af te sluiten met een aandeel van ruim 19 procent. Bij Statcounter begon Chrome aan 2011 met een aandeel van 15,5 procent, dat liep op naar bijna 28 procent aan het eind van het jaar.

Opvallend is de verhouding tussen Firefox en Chrome bij beide meetdiensten. Volgens Statcounter haalde Chrome eind november Firefox voor het eerst in. Bij Netapplications ligt de browser van Google ook eind 2011 nog bijna drie procent achter op Firefox.

Firefox maakt duikeling

Alleen in de cijfers van Statcounter wist Chrome de plaats van Firefox in te nemen. Bij die meetdienst is de daling van Firefox dan ook het sterkst. Statcounter tekent een verlies van bijna zeven procent op voor Firefox. Daarmee nam Chrome de tweede plaats over van Firefox. Nog altijd achter Internet Explorer dus. Netapplications geeft een stabieler beeld voor Firefox, maar ook hier verloor die browser bijna twee procent.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

internetexplorer, browsers

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.