Amerikaanse piraterijagenten 'helpen' andere landen

door

Internetpiraat

door

Nieuws - De Amerikanen gaan meer agenten en getrainde diplomaten inzetten in andere landen om de strijd aan te gaan met het schenden van copyright. Ze helpen met opsporing en zetten regeringen onder druk.

Vorig jaar heeft de regering van Barack Obama al zeventien ambassades in de wereld voorzien van werkplannen om piraterij lokaal te bestrijden. Daaronder landen als China, India, Rusland, Spanje, Israël en Turkije. De ambassades aldaar hebben werkplannen gekregen die jaarlijks worden geëvalueerd en bijgesteld.

Niet alleen moeten die bruggenhoofden de opsporing en bestrijding van piraterij een richting geven, ook moeten de regeringen van die betreffende landen gewezen worden op “belangrijke onderwerpen op het gebied van intellectueel eigendom die van belang zijn voor de Verenigde Staten", zo staat in het jaarlijkse rapport over intellectueel eigendom dat Obama heeft gepubliceerd.

Strijd tegen piraterij verhevigen

Obama gaat de wereldwijde strijd tegen piraterij verhevigen, zo blijkt uit het rapport, dat verder ook nog eens hosanna kraait over het in Europa zo omstreden handelsverdrag ACTA. Terwijl de Verenigde Staten hopen dat andere landen zich snel bij dat antipiraterijverdag aansluiten, gaat het zelf nog extra agenten en opsporingsambtenaren de wereld insturen om zelf overtreders van het copyright aan te pakken.

Die agenten komen van diverse Amerikaanse organisaties. De FBI heeft een eerste special agent geposteerd in China, net als de Patent and Trademark Office. De laatste zit nu ook in Mexico City. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat nog dit jaar zes procureurs naar niet omschreven landen (“wereldwijde strategische locaties") sturen die gespecialiseerd zijn in computerhacking en intellectueel eigendom.

Lokale wetgeving "verrijken"

In het buitenland zullen de Amerikaanse afgevaardigden samenwerken met lokale opsporingsdiensten. Daarnaast wordt getracht de lokale wetgeving “te verrijken". De Amerikanen richten zich daarbij vooral op landen die “zwakke bescherming kennen van intellectueel eigendom", zo staat omschreven in Obama's rapport.

De Amerikanen hebben sinds jaar en dag tevens een lijst met landen die in de ogen van de VS niet voldoende doen aan piraterijbestrijding. Daaronder behoort onder meer Spanje, dat onder zware druk van de Amerikanen zijn wetgeving heeft aangepast en de opsporing van piraterij heeft verzwaard. Ook Italië en Canada doen beter hun best, terwijl China en Rusland “positieve pogingen" doen in de piraterijbestrijding. Nederland ligt niet onder vuur, heeft het Kabinet eerder al verzekerd.

70 douaneagenten in buitenland

Dit jaar nog komt het aantal afgevaardigden van de Immigratie en Douanedienst (ICE) van de Amerikanen in het buitenland op 70, geplaatst in 47 landen. Zij coördineren onderzoeken met lokale collega's en spelen alle benodigde informatie door aan het eigen land over grensoverschrijdende criminaliteit aangaande vervalsingen en piraterij, zowel in goederen als in technologie.

Verdachten van misdrijven die gerelateerd zijn aan piraterij in de Verenigde Staten en het land weten uit te vluchten, worden actief vervolgd door Justitie. Daarbij schakelen de Amerikanen andere landen in om achter de verblijfplaats van die mensen te komen en ze te arresteren. Obama claimt in het rapport successen tegen burgers uit Paraguay, België en andere landen.

NinjaVideo.net

Een van die successen is het neerhalen van NinjaVideo.net, dat illegaal films en tv-series aanbood aan miljoenen downloaders. Die website werd gerund door diverse mensen uit alle delen van de wereld, en de servers stonden in Nederland. Begin dit jaar zijn de hoofdverdachten veroordeeld in de Verenigde Staten tot gevangenisstraffen.

Vorig jaar hebben de Amerikanen een grote Interpolactie geleid onder de naam Pangea IV. Aan die operatie deden 81 landen in een of andere vorm mee en werden in totaal 13.495 websites neergehaald die te maken hadden met het aanbieden van illegale en nagemaakte pillen. In totaal werden er 55 mensen gearresteerd of is daarnaar een opsporingsbevel uitgegaan.

Obama wel tegen SOPA, PIPA

Met het rapport probeert Obama voor het nieuwe begrotingsjaar weer extra geld vanuit het parlement los te krijgen. Overigens worden ook de Amerikaanse antipiraterijwetsvoorstellen SOPA en PIPA genoemd, waarbij wordt aangetekend dat Obama daar nog steeds geen voorstander van is, mede vanwege het mogelijke ingrijpen in DNS-niveau. Dat vindt Obama onwenselijk en tegen de vrijheid van internet ingaan.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

copyright, FBI, antipiraterij, obama, SOPA

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.