'Omzetverlies telco's door Whatsapp bijna verdubbeld'

door

WhatsApp

door

Nieuws - Mobiele providers gaan de gevolgen van de massale overstap naar gratis sms-alternatieven, zoals Whatsapp, ook in 2012 flink in de portemonnee voelen. Het verlies loopt op naar 23 miljard dollar.

Het Britse onderzoeksbureau Ovum heeft berekend dat telco's in 2012 een gezamenlijk omzetverlies van 23 miljard dollar zullen draaien op hun sms-diensten. Dat is één van de conclusies uit een binnenkort te verschijnen rapport, zo meldt het bureau via een persbericht.

Vorig jaar misten providers volgens berekeningen van Ovum bijna 14 miljard dollar aan inkomsten. Daar komt nu dus maar liefst 9 miljard dollar bovenop.

Populariteit Whatsup schuldig aan verliezen

De belangrijkste oorzaken van het verlies zit met name in het wereldwijd doorgroeien van Whatsapp, Facebook Messenger en het Aziatische KakaoTalk. Analist Neha Dharia die het onderzoek momenteel uitvoert, meldt verder dat telco's onder druk staan om met nieuwe ideeën op het gebied van message services te komen.

Providers zullen in haar ogen moeten innoveren met IP-based messaging om de achteruitgang van de jarenlange inkomsten van belminuten en sms-kosten op te vangen.

Marktonderzoeker Allot, dat wereldwijd diensten levert aan providers, liet eerder dit jaar weten dat Facebook met 22 procent het grootste aandeel in het mobiele berichtenverkeer had in 2011. Whatsapp volgt Facebook op de voet met 16 procent van het berichtenverkeer.

Overigens zoeken de telco's ook op andere manieren om het gemis aan inkomsten via sms-diensten op te vangen. Zo zijn de onbeperkte mobiele internetabonnementen op een enkele uitzondering na verdwenen en is het gebruik van het dataverkeer nu duurder dan voorheen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

provider, SMS, telco, inkomsten, whatsapp

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.