Patiënten Radboud krijgen 'onkraakbaar' EPD

door

esculaap

door

Nieuws - Het Radboudziekenhuis geeft patiënten online inzage in hun dossier via DigiD. De koppeling zou veilig zijn, het ziekenhuis zegt dat een "hackersbedrijf" het niet is gelukt de dienst te kraken.

Duizenden patiënten van het UMC St. Radboud kunnen vanaf volgende week hun eigen medisch dossier raadplegen via een internetverbinding. Inloggen kan met DigiD. De medische gegevens zijn alleen in te zien; wijzigen is door de patiënt niet mogelijk. Wel kunnen eventuele onjuiste gegevens worden hersteld, maar dat kan alleen na aanvraag en wordt door medici zelf gedaan. Het is niet mogelijk feitelijk juiste informatie uit het dossier te laten verwijderen.

Niet aan landelijk EPD

De gegevens blijven lokaal, meldt het ziekenhuis. Er zijn geen plannen om de dossiers aan te laten sluiten op het Landelijke Schakelpunt, de koppeling waarmee de zorgsector alle medische dossiers in Nederland beschikbaar wil maken voor alle zorgverleners in ons land. Het complete dossier is alleen in te zien door de patiënten.

Het Radboud meldt dat patiënten zich eerst in persoon moeten melden bij het ziekenhuis waarbij ze zowel identiteitsbewijs als mobiele telefoon moeten meenemen. De inzagemogelijkheid wordt dan actief gemaakt; de patiënt ontvangt dan direct een sms met een toegangscode. Daarna is het mogelijk alleen met DigiD in te loggen en het dossier in te zien.

Radboud mag DigiD gebruiken

Het Radboud heeft zoals veel ziekenhuizen toestemming om DigiD te gebruiken als digitaal identificatiemiddel. Een niet nader genoemd bureau heeft penetratie- en hacktesten gedaan op de applicatie en na enkele adviezen ter verbetering is het dat bureau niet meer gelukt de koppeling met DigiD en de database met medische gegevens te kraken, zegt het Radboud.

Binnen het zo geheten MijnRadbouddossier kunnen patiënten medische gegevens inzien zoals laboratoriumuitslagen, verwijsbrieven, afspraken en nieuwe onderzoeken. Op termijn komen daar ook röntgenfoto's en aantekeningen bij. Op de eigen pagina kunnen patienten ook koppelingen plaatsen naar een of meerdere van de 50 online fora, waar met lotgenoten en zorgverleners ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.