LIVE verslag: BREIN vs. KPN, UPC, Tele2, T-Mobile

door

Pirate Bay

door

Nieuws - Vandaag dient het kort geding van BREIN tegen KPN, UPC, T-Mobile en Tele2 om de blokkade van The Pirate Bay. Introductie en live verslag.

Vandaag eist BREIN voor de Haagse rechter dat KPN, UPC, T-Mobile en Tele2 hun abonnees de toegang tot torrentsite The Pirate Bay (TPB) ontzeggen door middel van een IP- en DNS-blokkade. Er is geen enkele reden dat andere isp's niet moeten blokkeren, nu Ziggo en XS4ALL dat al moeten doen.

Dat vonnis uit januari komt van een meervoudige rechtbank na een uitgebreide bodemprocedure, dus alle relevante argumenten zijn langsgekomen en afgewogen, vindt BREIN.

Nieuwe ontwikkelingen

Wordt deze zaak dan geen exacte herhaling van zetten? Wat BREIN betreft wel, maar er zijn sindsdien een aantal ontwikkelingen geweest. Zo bleek dat de rechtbank had geblunderd met statistieken van filesharende Ziggo- en XS4ALL-abonnees. Ook is het causale verband tussen het delen van bestanden met een torrentclient en bezoek aan de Pirate Bay onduidelijk.

Vooraanstaande juristen kwamen met meer fundamentele juridische kritiek op de proppen.

De voorzitter van de rechtbank die het vonnis tegen Ziggo en XS4ALL wees, is nu overigens dienstdoende rechter bij BREIN tegen de andere isp's. KPN, Tele2 en T-Mobile vonden dat problematisch en wraakten deze rechter, Peter Blok, maar zonder succes.

UvA: blokkade niet effectief

En ten slotte het waarschijnlijk belangrijkste nieuwe feit: het onderzoek van de UvA naar de effectiviteit van de TPB-blokkade. De conclusie: de blokkade blijkt tot nog toe geen significant effect te hebben op filesharende Ziggo en XS4ALL-abonnees.

De verwachting is dat dit onderzoek, een initiatief van actiegroep SOS Internet, een centrale rol speelt op de zitting, omdat dit de proportionaliteit (heiligt het doel de middelen?) van de geëiste blokkade ondermijnt. Sterker nog, alle gedaagde partijen hebben het UvA-rapport als processtuk ingebracht, weet Webwereld uit betrouwbare bronnen.

Dreamteam

Voor BREIN pleit Joris van Manen van Hoyng Monegier, voor KPN pleit Christiaan Alberdingk Thijm van SOLV, voor UPC Armand Killan van Bird & Bird en voor Tele2 en T-Mobile Remy Chavannes van Brinkhof.

Via Twitter doet Andreas Udo de Haes live verslag van de rechtszaak.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.