'Privacybescherming moet beter bij Open Data'

door

database

door

Nieuws - Hergebruik van die overheidsdata mag niet leiden tot schendingen van de privacy van burgers. Open Data-initiatieven moeten daarom worden bekeken door privacywaakhonden.

Dat vindt de European Data Protection Supervisor (EDPS), die daarmee reageert op de plannen van de Europese Commissie om het hergebruik van informatie uit de publieke sector te stimuleren. De EDPS is niet op voorhand tegen dergelijk hergebruik, maar wijst erop dat de publieke sector veel informatie heeft over burgers en dat het onzorgvuldig beschikbaar stellen van die data via Open Data-initiatieven de privacy kan schenden.

Peter Hustinx, de data protectie supervisor, pleit ervoor specifieke maatregelen te nemen om vooraf al te kunnen bepalen of het delen van informatie onder het Open Data-regime, wel verstandig is. “De brede variatie aan data dat door publieke organisaties wordt beheerd, biedt veel mogelijkheden maar daardoor ook veel risico inzake de bescherming van persoonlijke data", zegt hij.

Meer voorwaarden aan Open Data

Hustinx vindt dat de Europese Commissie meer duidelijke definities moet bepalen in welke omstandigheden en onder welke voorwaarden informatie die persoonlijke data bevat mag worden vrijgegeven voor hergebruik. Van te voren moet elke vorm van data bij elke publieke organisatie onderwerp worden van een assessment om te bepalen of het wel geschikt is voor hergebruik.

Verder moeten bedrijven en organisaties die die Open Data willen hergebruiken, een licentie tekenen waarin een clausule is opgenomen die voorwaarden oplegt over informatiebescherming. Als er risico's worden vermoed, zouden degenen die de data willen hergebruiken daadwerkelijk moeten kunnen aantonen dat die risico's zijn dichtgetimmerd en dat aan alle privacywetten wordt voldaan.

Data moet geanonimiseerd worden

Waar nodig moet data worden geanonimiseerd. De eerder genoemde licentie moet ook de bepaling bevatten dat het verboden is geanonimiseerde data weer zodanig te bewerken of te koppelen dat het terug te voeren is naar identificeerbare personen.

Hustinx doet verder de Europese Commissie de aanbeveling dit onderwerp ter consultatie voor te leggen aan de Artikel 29 werkgroep. Dat is de Europese verzamelorganisatie van nationale privacyautoriteiten, zoals het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Webwereld nieuwsbrief

Ontvang dagelijks een overzicht van het laatste ICT-Nieuws in uw mailbox.